Hoppa till huvudinnehåll

Naturmaterial och återvinning i isländsk smyckeskonst

hafsteinn juliusson Bild: HAF hafsteinn juliusson

I isländsk och finsk smyckeskonst är naturen framträdande både konkret och tematiskt. På Hanaholmen kan man som bäst bekanta sig med verk av såväl unga isländska smyckeskonstnärer som en handfull finländska kolleger.

Många av de medverkande smyckeskonstnärerna använder sig av material som de hittar i naturen, bl.a. drivved och fiskskinn samt rostiga kedjor och snäckskal.

Kulturtimmens Marit Lindqvist har besökt utställningen ”Vatten och jord” och samtalat med de isländska smyckeskonstnärerna Hildur Yr Jónsdóttir, Helga Mogensen och Hafsteinn Júlíusson samt den finska fotokonstnären Minna Kurjenluoma vars naturfotografier tagna i den lilla isländska byn Vogar också visas på Hanaholmen i Esbo t.o.m. 20.12.2012:

Hanaholmens webbplats

Helga Mogensens webbplats

Hildur Ýr Jónsdóttirs webbplats

Hafsteinn Juliussons webbplats

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Zachris Sundell ny chef för Live Nation

  Bolaget är Finlands ledande evenemangsarrangör.

  Finlands ledande evenemangsarrangör Live Nation Finland har fått en ny huvudpromotor: 36-årige Zachris Sundell. Han har jobbat i företaget sedan år 2008.

 • Bokrecension: Har vi blivit för historielösa?

  Gamla greker, judar och romare, slavar, skuld och stolthet.

  Synd, skuld, stolthet och självtillräcklighet - hur dök de begreppen upp i vår kultur? Författaren Fredrik Lång har skrivit tre intressanta essäer om romarnas, de antika grekernas och judarnas liv och tankar.

 • Hymyilevä mies tävlar om Nordiska rådets filmpris 2016

  Fem filmer om unga män tävlar om ära och ryktbarhet.

  Som så ofta visar kandidaterna till Nordiska rådets filmpris att det görs oerhört fina filmer i Norden. Och som så ofta är det skildringar av män i olika åldrar som trängs i täten.