Hoppa till huvudinnehåll

Naturmaterial och återvinning i isländsk smyckeskonst

hafsteinn juliusson Bild: HAF hafsteinn juliusson

I isländsk och finsk smyckeskonst är naturen framträdande både konkret och tematiskt. På Hanaholmen kan man som bäst bekanta sig med verk av såväl unga isländska smyckeskonstnärer som en handfull finländska kolleger.

Många av de medverkande smyckeskonstnärerna använder sig av material som de hittar i naturen, bl.a. drivved och fiskskinn samt rostiga kedjor och snäckskal.

Kulturtimmens Marit Lindqvist har besökt utställningen ”Vatten och jord” och samtalat med de isländska smyckeskonstnärerna Hildur Yr Jónsdóttir, Helga Mogensen och Hafsteinn Júlíusson samt den finska fotokonstnären Minna Kurjenluoma vars naturfotografier tagna i den lilla isländska byn Vogar också visas på Hanaholmen i Esbo t.o.m. 20.12.2012:

Hanaholmens webbplats

Helga Mogensens webbplats

Hildur Ýr Jónsdóttirs webbplats

Hafsteinn Juliussons webbplats

 • Sport åkte på stryk – Kärpäts kris djupare

  Lördagens utflykt till Raumo gav ingenting för Sports del.

  Lördagens utflykt till Raumo gav ingenting för Sports del. Lukko avgjorde i powerplay och har häng på kräftgående Kärpät i botten av tabellen.

 • Har du råd att gå till veterinären?

  Veterinärbesöket kan kosta hundratals euro - har du råd?

  Att ha husdjur är inget billigt nöje, åtminstone inte när djuret blir sjukt. Hur har du upplevt veterinärbesöket? Kändes prislappen skälig?

 • Stora matchernas man – Ramos frälste Real i thriller

  Kryss mellan Barcelona och Real Madrid i drama.

  Barcelona var ställt med ryggen mot väggen. Tre poäng var snudd på ett måste i säsongens första El Clasico, men det blev bara en. Det såg Sergio Ramos till att fixa i en dramatisk stormatch.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Semifinaldags för Saara Aalto!

  Kvällens X Factor -sändning kan ses direkt på Sub tv.

  Kommer Saara Aalto att ta sig till final i sångtävlingen X Factor? Ikväll ska Aalto återigen försöka charma det brittiska folket, den här gången med låtar av Mariah Carey och Sia. Imorgon klarnar det vilka tre som tar sig vidare till final.

 • Slutkockat i Karis - landslaget tackar för sig

  Kocklandslaget gjorde Raseborg mer kulinariskt.

  Kocklandslaget lämnar Raseborg och flyttar till storstan. Laget lämnar efter sig en stad som är mera medveten om kulinariska läckerheter än tidigare.

 • Konsten att vara ensam

  Ensam, hungrig och inlåst – för konstens skull.

  Konstnären Isabella Chydenius låser in sig själv i sin studio på Albertsgatan i Helsingfors centrum i sju dagar utan mat. Projektet som hon kallar ”Lock in” kommer att pågå från och med söndag.