Hoppa till huvudinnehåll

Prematurer

Linn Jung
Linn Jung Bild: Yle/Cityportal linn jung

Ungefär en procent av de barn som föds i Finland varje år är små prematurer (under 1 500 gram) och ungefär fem procent är vanliga prematurer (under två kilo). Linn Jung är mamma till ett prematurbarn och skriver bloggen Mama's got the magic.

Linn Jungs dotter Milea föddes i vecka 29. Graviditeten tar vanligtvis ungefär 40 veckor.

- Mitt fostervatten gick i vecka 22 och då var det först meningen att hon skulle födas. Men med mycket tur och mediciner så lyckades hon hållas kvar i magen till vecka 29 och föddes då med ett planerat kejsarsnitt. Jag låg mer eller mindre helt stilla i två månader på sjukhuset i Tammerfors, berättar Linn Jung.

Varje dag som fostret hålls kvar i magen är viktig för utvecklingen.

- Men det är inte helt riskfritt heller i och med att det inte finns något fostervatten. Så fostrets lungor kan inte utvecklas ordentligt. Men det bildas hela tiden nytt fostervatten och tydligen fick Milea ändå tillräckligt. Hon behövde inte ens läggas i en respirator då hon föddes.

Linn och Milea stannade sedan på sjukhuset i drygt två månader efter födseln.

Läkaren Sonja Strang-Karlsson har forskat i prematurer i vuxen ålder och hur prematurskapet har påverkat deras hälsa senare.

- Det går förvånansvärt bra för de prematurer som överlever och kommer upp i vuxen ålder. De flesta lever helt normala liv. En del har men och risk för sjukdomar längre fram, antingen allvarliga eller mindre allvarliga.

Hör Linn Jungs berättelse i videoklippet nedan. I den nedersta videoklippet kan du höra hela diskussionen med Sonja Strang-Karlsson och Linn Jung.

Ur Min Morgon 5.11.2012
Programvärdar: Eva Kela och Sonja Kailassaari
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa