Hoppa till huvudinnehåll

"Vågar man alls simma mera?"

Avloppsvatten från Talvivaara gruva
Avloppsvatten från Talvivaara gruva Bild: Heikki Rönty/Yle miljöproblem

Invånarna i områdena kring vattendraget Vuoksen söder om gruvan i Talvivaara är inte överraskade av den nya läckan från avfallsbassängen.

Invånarna är mycket bekymrade över framtiden, och har länge varit rädda för en olycka i stil med den som nu skett. De har också försökt varna myndigheterna för riskerna.

- Beslut som gäller Talvivaara fattas i norr medan vi som bor långt därifrån utsätts för följderna av en olycka, konstaterar Pekka Rönkkö

- Vi blev skrämda redan sommaren 2011 då det visade sig att folk som simmade fick utslag på huden. Ovetskapen är stor och förvirring och rädsla råder, säger Rönkkö.

Enligt honom är området inte längre lockande för rekreation och sommarboende. - Frågan är om man längre vågar ta sig ett dopp eller använda sjövatten i bastun. - En otrolig situation, konstaterar Rönkkö.

Förändringar i fiskar

Raimo Tervonen säger att han upptäckt en hel del förändringar i fiskarna. Fiskarna har undersökts något, men enligt honom borde fiskarna granskas ordentligt i fortsättningen.
Tervonen ger några exempel på beteendeförändringar hos fiskar: Små aborrar växer inte ordentligt och gösen uppenbarar sig på konstiga ställen.

- Nu är det hög tid att göra något. Näringsministern och miljöministern borde sätta sig i en båt. Nu måste sjön fås i skick, säger Tervonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes