Hoppa till huvudinnehåll

Bioenergi ur de östnyländska skogarna

Förnybar energi
Framtidens energimelodi, flis Förnybar energi Bild: Yle energipaket

Vintern i antågande och behovet av energi för uppvärmning av våra bostäder ökar dag för dag.

I takt med stigande energipriser har biomaterial från våra skogar blivit ett allt mer lockande alternativ när det gäller uppvärmning av fastigheter. I all tysthet at det också grundats ett aktiebolag i samband med Södra Skogsreviret med uppgift just att utvecka användningen av biomassa från skogarna för energiändamål.

Skogsreviret ny ved AB heter bolaget som verkar från Hangö i väster till Pyttis i öster och Ny Ved vill ta tillvara sådan biomassa från våra skogar som den mekaniska eller kemiska skogsförädlingsindustrin inte utnyttjar. I våra trakter har vi de stora biokraftverket i Tolkis och Lovisa som eldas med flis, .

Utvecklingen går raskt framåt säger Kaj Lindén på Skogsreviret Ny ved i Lovisa, men ännu är vi inte där att egnahemshus och villor skulle installera flisdrivna värmekraftverk. Däremot blir det allt vanligare att lantbrukslägenheter installerar flisdrivna värmekraftverk på ca en megawatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland