Hoppa till huvudinnehåll

Den ostadiga ekonomin skrämmer placerare

Den amerikanska Nasdaq-börsen
Den amerikanska Nasdaq-börsen Bild: AP Graphics Bank index

Finländarna har rätt mycket pengar på sina bankkonton, men att placera i värdepapper upplever många som skrämmande. Enligt en undersökning från Börsstiftelsen är det över två miljoner finländare som varken sparar eller placerar.

- Jag blev förvånad över hur maktlösa finländare verkar känna sig inför ekonomiska frågor. Ekonomin ser man som något som inte berör en själv. Vi lever alla i ekonomin. Det är lite som en fisk skulle säga att den inte har så mycket att göra med vatten, säger Erik Bäckman forskningsansvarig vid Miltton.

Enligt undersökningen är det 65 procent som anser att de inte har tillräckligt pengar att placera och 40 procent oroas av det osäkra ekonomiska läget. Tom Lindström, vd för investeringsbolaget Cardia och själv aktiv placerare tycker ändå att man inte ska låta bli att placera.

- Jag tycker det är fel att låta bli. Var och en borde vara intresserad om sin framtid och sin förmögenhet, säger han.

Finländarna har också blivit mera kritiska till bankerna och investeringssbolagen då det gäller placeringsfrågor. Nu är det bara 41 procent som litar på råd från dem. Hela 31 procent upplever att de bara kan lita på sig själv i placeringsfrågor.

Undersökningen utfördes av TNS Gallup och besvarades av nästan 1500 finländare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes