Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 5: Kvarken

Roddbåt i Kvarken
Roddbåt i Kvarken Bild: Svenska Yle / Strömsö nationalpark
fyren på valsörarna

I Finland har vi 37 nationalparker och ett världsnaturarv. Det sistnämnda är Kvarken som sträcker sig från Vasas skärgård över till svenska höga kusten. Den som är född i Replot eller i Vasatrakten tycker kanske inte att det är så tjusigt med alla stenar som finns både ovanför och under vattenytan. Men det är just stenarna som har gjort området unikt. Då inlandsisen smalt för 10.000 år sedan drog den med sig landmassor och stenar och formade åsryggar och det är de här som vi idag kallar för De Geer moräner.

Vy över BottenhavetVy över Kvarken

Bäst kan man se moränerna uppifrån utkikstornet Saltkaret som finns i Svedjehamn i Björkö. Men den som har öga kan också se samma moräner flera kilometer därifrån inne i Björkö centrum. Sedan gammalt är husen byggda på moränryggar. Det finns för övrigt gott om sten. Husen står på stadiga stengrunder och då man ser de kilometerlånga stenmurarna kan man bara föreställa sig den mängd sten som har funnits på åkrarna.

Hus på Björkö

Att annat fenomen som inlandsisen lämnade efter sig är landhöjningen. Då istiden var som tjockast täcktes norra Europa och Nordamerika av ett 4 km tjockt islager. När isen smalt undan började det nertryckta landet att stiga igen. Det här pågår fortfarande och man räknar med att det kommer att pågå i 10.000 år till. Den största landhöjningen i Finland är just i Kvarken området där ungefär 7 mm stiger upp ur havet årligen.

Båtvägen genom grynnor och stenarVandringslederna är fina

Geologin är en väsentlig del av världsnaturarvet. Den som vill ge sig ut på en extra spännande båttur kan välja någon av de smalaste farlederna. Men det finns mer att upptäcka i Kvarken. Den fågelintresserade kan upptäcka ett rikt fågelliv. Det finns många vandringsleder och längs med dem kan man stöta på får som är ute och betar på holmar. Traditionellt brukar man föra ut får till holmar och öar för sommarbete.

 class=

Dessutom finns det mycket kulturhistoria att upptäcka. Det finns flera öar med fyrar som man kan besöka, tex. Mickelsöarna och Valsöarna. En kuriositet är att fyren på Valsörarna är planerad av samma arkitektbyrå som har gjort Eiffeltornet i Paris. Vissa likheter finns. Men också Björkö kyrkby är en sevärdhet. Vägnätet är flera hundra år gammalt, dekorationsmålningarna på möbler hör till de vackraste i landet och traditioner har levt kvar sedan medeltiden.

Fyren på ValsörarnaVandringslederna är fina

Om man rör sig i Kvarkens yttersta skärgård kan det hända att man får syn på sälar. Kvarken bjuder också på många råvaror som fisk, bär, svamp, säl, får, älg och sjöfågel. Den som har en gourmetgom lär ska få sina smaksinnen tillfredsställda.

Fyren på ValsörarnaVandringslederna är fina


(Expert: Elisabeth Morney)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård