Hoppa till huvudinnehåll

"Unga vågar kräva det äldre drömt om"

Fyra unga kvinnor, (fr vänster Lotta Kujala, Inari Natri,  Anni Pesonen och Mia Eriksson bak till höger) står i trappan i produktionsekonomins byggnad i Otnäs. De studerar vid Aalto-universitetet och vill bli chefer i framtiden.
Från vänster, Lotta Kujala, Inari Natri, Anni Pesonen och Mia Eriksson. De studerar produktionsekonomi i Otnäs. Fyra unga kvinnor, (fr vänster Lotta Kujala, Inari Natri, Anni Pesonen och Mia Eriksson bak till höger) står i trappan i produktionsekonomins byggnad i Otnäs. De studerar vid Aalto-universitetet och vill bli chefer i framtiden. Bild: YLE/Eva-Maria Koskinen produktionsekonomi

De här kvinnorna studerar produktionsekonomi och bakas till framtida chefer inom industri och handel. De anser att bästa medicinen mot glastak är att tro på sig själv.

– Man ska inte tänka på hindren, man kan göra vad man vill om man jobbar för det, säger Lotta Kujala, tredje årets studerande vid Aalto-universitetets linje för produktionsekonomi.

Utbildningen brukar skämtsamt kallas för bergsrådslinjen. Ska man tro skämtet drillas Finlands kommande industri- och handelselit här.

– Jag är inte rädd för att jag skulle ha svårigheter för att jag är kvinna. Jag tänker aldrig på det, säger Inari Natri, fjärde årets studerande.

Självsäkra kvinnor

Könsrollerna är mindre traditionella i den generation som nu studerar, generation y och z. Det har Aalto-universitetets vicedekan Rebecca Piekkari märkt i sitt jobb som professor i internationell affärsverksamhet.

– Män är intresserade av att ta pappaledighet och vill ha fritid och tid för barnen. Samtidigt träffar jag väldigt självsäkra unga kvinnor som ser hela världen som sin framtida arbetsmarknad. Könsskillnaderna mellan studerande kvinnor och män har blivit mindre, säger Piekkari.

”Jag satte själv glastak”

Både Lotta Kujala och Mia Eriksson, 23 år, har börjat se sina karriärmöjligheter i ett nytt sken i och med studierna.

– Jag har märkt att det är jag och inte samhället som har satt glastak i mitt huvud. Kanske för att det pratas så mycket om att det är ett problem att vara kvinna och ledare. Du får höra det redan som liten. Men det behöver inte vara så, jag kan komma precis så långt jag vill, säger Mia Eriksson.

Familjelivet ska inte heller vara en broms i karriären eftersom de här studerandena anser att föräldrarna ska dela på ansvaret.

– Jag tycker att barn ska störa min mans liv lika mycket som mitt, säger Inari Natri.

Prioritera rätt

De här studerandena ställer sig skeptiska till kvoter och tycker att kvinnor och män redan har samma möjligheter att ta sig fram.

– Jag tycker inte att arbetsmarknaden gör någon skillnad på oss. Det är nästan en fördel att vara kvinna. På ett företagsbesök är det kanske två kvinnor och trettio män, klart att de kommer ihåg oss bättre, säger Mia Eriksson.

Vågar ställa krav

Kalla fakta är att bara ett av 119 börsbolag i Finland har en kvinna som vd och att börsbolagens ledningsgrupper till 81 procent består av män.

– Det kanske inte handlar om jämställdhet utan om hur kvinnor prioriterar. De kanske inte siktar allra högst eftersom de då kan bli tvungna att välja bort annat, säger Anni Pesonen, andra årets studerande.

Inari Natri påpekar att det nog finns arbetsplatser där kvinnor inte släpps fram.

– Det är ändå stor skillnad på att vilja något och faktiskt göra det. Vill du exempelvis ha högre lön måste du våga kräva det, säger Inari.

Professor Piekkari säger att den unga generationen faktiskt gör det här, ställer krav

– När de kommer till en arbetsintervju säger de hurdan arbetsgivare de vill ha och hurdant klimat de vill jobba i. Man får egentligen vara tacksam för att de vågar säga högt det som vi äldre bara drömt om, säger Piekkari, professor i internationell affärsverksamhet.

Läs också:
Professor: Dags för kvinnokvoter i börsbolagsstyrelser
"Utan kvinnor anvander vi bara halva potentialen"

Läs också