Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson vill utreda karenstid

Anna-Maja Henriksson Bild: Yle anna-maja henriksson

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) kommer att utreda om det behövs nya regler för situationer där ministrar plötsligt lämnar regeringen och börjar arbeta med andra uppgifter.

En möjlighet är en så kallad karenstid. Jävfrågan har tagits upp i samband med att näringsminister Jyri Häkämies (Saml) avsade sig sitt uppdrag för att bli verkställande direktör för Finlands näringsliv, EK.

Anna-Maja Henriksson anser att det är viktigt att frågan utreds med tanke på framtiden.

- Inom till exempel EU har kommissionärerna en karenstid på 1,5 år år. Det borde utredas hur det här systemet har fungerat, säger Henriksson.

Det är inte första gången som fenomenet förekommer. Också Socialdemokraternas Paavo Lipponen började arbeta som konsult för gasrörsprojektet Nord Stream och Matti Vanhanen (Centern) började lobba för familjeföretag efter sin statsministerperiod.

Fallet Häkämies anses ändå vara mer kontroversiellt.

- Det är ett problem att han börjar arbeta för en intresseorganisation inom samma ansvarsområde som han varit minister för, säger Matti Tolvanen, professor i straff- och processrätt vid Östra Finlands universitet.

Många sakkunniga har kritiserat intresseorganisationens möjlighet att dra nytta av den insiderinformation som Häkämies har fått via sitt regeringsarbete.