Hoppa till huvudinnehåll

Talvivaara fortsätter läcka - två hål i bassängen

Bild: Yle talvivaara gruva

Nu finns det inte bara ett utan två hål i den läckande bassängen vid Talvivaaragruvan. Hela 3 000 - 5 000 kubikmeter avfallsvatten per timme läcker ut i naturen, säger miljögeolog Ilkka Haataja vid NTM-centralen i Kajanaland. Det är aningen mer än på fredagen.

- Ytterligare en läcka upptäcktes natten till lördagen, och nu försöker man febrilt täppa igen de båda hålen, säger Haataja.

Den nya läckan finns bredvid den man tidigare försökt täppa till på bottnen av bassängen. Vid Talvivaaragruvan försöker man också få klar den fjärde reservbassäng som ska förhindra att giftigt vatten rinner ut från själva gruvområdet. Ursprungligen var det meningen att reservbassängen skulle bli klar redan på fredagen .

Gruvans kommunikationschef Olli-Pekka Nissinen tror att läckan inte kan tätas förrän på måndag.

Sulfat, nickel, uran och kadmium i vattendragen

Över 600 000 kubikmeter vatten har redan hunnit rinna ut ur bassängen. Det finns ännu inga officiella uträkningar om exakt hur mycket skadliga ämnen som har hamnat i vattendragen, men det handlar i alla fall om stora mängder sulfat och nickel, uran och en av de giftigaste tungmetallerna, kadmium.

Specialforskare Petri Ekholm vid Finlands miljöcentral säger att vattendragen i närheten redan tidigare har varit hårt belastade av sulfatutsläppen från gruvan.

- Åtminstone i de närmaste sjöarna har miljöeffekten varit kraftig. Sjöarna är så salta nu att syreförhållandena är totalt förändrade, säger Ekholm.

Vid miljöcentralen befarar man att samma fenomen i och med läckan nu drabbar ett betydligt större område, kanske till och med hela Vuoksen och Ule älv.

Omkring 150 personer jobbar dygnet runt med att stoppa läckaget vid Talvivaara. Försvarsmaktens helikopter deltar tillsammans med helikoptrar från Sverige.

Läs också: Räsänen: Mycket bekymmersamt

Läs också: Luonto-Liitto vill att alla gruvor utreds

Läs också