Hoppa till huvudinnehåll

Färja mellan Skataudden och Västanfjärd diskuteras

Bilar på väg mot Skåldö.
Skåldöfärjan är i dag den enda landsvägsfärjan i Raseborg Bilar på väg mot Skåldö. Bild: YLE/Malin Valtonen finferries,Ekenäs

Det är igen aktuellt med en färjeförbindelse mellan Skataudden i Bromarv och Västanfjärd på Kimitoön.

Representanter från Wättlax byaråd och Västanfjärd byaråd träffas i kväll i Bromarv för att diskutera en landsvägsfärja mellan byarna i Nyland och Åboland.

- Det är en gammal idé som vi vill aktualisera på nytt. Det skulle vara hemskt bra att få turisttrafik mellan Skataudden och Västanfjärd. Det skulle aktivera skärgårdsområden och Bromarv skulle antagligen ha stor nytta av det och kunna utveckla turismen, säger Leif Dahlström som är vice ordförande för Wättlax byaråd.

Tanken på en landsvägsfärja mellan Bromarv och Västanfjärd har varit aktuell ända sedan 1950-talet. För drygt tio år sedan fanns det en cykelfärja som gick mellan Skataudden och Västanfjärd under några somrar. Men det som nu behövs är landsvägsfärja som också tar bilar.

- Sommartid skulle det vara en attraktiv turistled att åka med bil genom Bromarv till Skataudden och över till Västanfjärd och Kimitoön och sedan vidare ut i Åbolands skärgård.

Leif Dahlström har svårt att säga om det kunde fungera under vintern. Turismen är ju inte så stor vintertid och det beror ju också på isläget.

Eftersom frågan har varit aktuell så länge så tror Dahlström att frågan inte helt och hållet är bortglömda. Han säger att det nu gäller att trycka på riksdagsledamöter och berörda myndigheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland