Hoppa till huvudinnehåll

Hon tänker aldrig läsa Fifty Shades of Grey

Bild: X3M/Catariina Salo maria turtschaninoff

Svenskfinlands fantasyförfattare nummer ett om taskiga filmer och varför hon aldrig tänker läsa Fifty Shades of Grey.

Fantasy är större än någonsin. The Hobbit. Game of Thrones. Twilight.

Maria Turtschaninoff

• Finlandssvensk fantasyförfattare.
• Debuterade 2006 med en kokbok som hon skrev tillsammans med sin mamma.
• Har sedan dess hunnit skriva flera fantasyböcker.
• Aktuell med romanen Anaché.
• Skriver också blogg.

Maria Turtschaninoff har gett ut fantasyboken Anaché i höst. Hon har just hållit en fullbokad fantasyworkshop för unga skribenter på Kulturkarnevalen. Hon är kluven inför utvecklingen. Den är både bra och dålig.

- För oss som vuxit upp som fantasynrödar så kan det kännas det lite jobbigt att fantasy är så stort idag, för att allt sätts under den här paraplytermen. Typ "Mumin är också fantasy". Tänker man på det så ja, men för mig känns det lite konstigt att stoppa in Mumin i fantasyfacket.

- På ett sätt är det kankse lite illa för genren. Det kommer till exempel hemskt mycket dåliga filmer som bara vill rida på den här vågen och göra pengar.

Mer för vuxna än ungdomar?

I kölvattnet av Hunger Games och glittrande vampyrer känns det kanske som att fantasy är något för tonåringar. Men Maria håller inte med.

- Massor med vuxna läser fantasy. Jag skulle snarare säga att det här med ungdomsfantasy är något nytt. Nåja, inte är det nu nytt, det har alltid funnits, men det är jättestort just nu. Speciellt i USA.

Hellre eget än fanfiction

I utkanten av fantasytrenden ligger Fifty Shades of Grey. Boken började som Twilight-fanfiction och har tagit inspiration av fantasytrenden.

Är Fifty Shades of Grey fantasy?
- Ni vet att man ska ha en lista på saker man ska göra före man dör? Jag gjorde nyligen en lista på saker jag aldrig tänker göra innan jag dör; bland annat läsa Fifty Shades of Grey.

Maria gillar varken bokens tema eller ursprung.

- Dels verkar det vara så fruktansvärt misogynistiskt; att lära unga kvinnor att ett nej inte är ett nej och allt sånt. Och så kan jag bli störd på att det började som fanfiction. Hon [E. L. James] skrev egentligen om Twilights Edward och Bella men hon tog bort allt fantastiskt, det vill säga vampyrerna. Jag är väldigt kluven till fanfiction. Jag kan förstå lockelsen med det, men varför inte skapa något eget?