Hoppa till huvudinnehåll

Förvånande att genusfrågor är så kontroversiella

eva frantz
Eva Frantz, Tiina Rosenberg och Jonas Englund eva frantz Bild: Yle / Mö tina rosenberg

Vid årsskiftet slås Teaterhögskolan, Bildkonstakademin och Sibeliusakademin ihop till Konstuniversitetet. Rektor blir Tiina Rosenberg, professor, teater- och genusvetare och känd debattör. Rosenberg återvänder därmed till sin hemstad efter att ha varit stationerad i Sverige i trettio år.

- Det känns spännande! Forskning visar att medelålders kvinnor gärna återvänder till sina hemtrakter, så det stämmer in på mig också, säger Rosenberg i Morgonöppet.

Rosenberg flyttade till Sverige i början av 1980-talet och hade före det bott på olika håll i världen. Men ändå har hon förblivit finländare i själ och hjärta.

- När jag öppnar munnen hörs det ju varifrån jag kommer. "Telefuun" och "aaderton" och det där de skrattar åt i Sverige. Men efter ett tag vänjer man ju sig.

Genusfrågor handlar om mänskliga rättigheter

Rosenberg har varit synlig inom jämställdhetsdebatten i Sverige, men också följt med diskussionen i Finland. Ligger vi långt efter grannlandet?

- Den akademiska debatten är god i Finland, men i offentligheten finns en stor lucka. Det multikulturella och multisexuella upptar inte ett lika stort utrymme i debatten här. Det förvånar mig lite att kvinno- och genusfrågor fortfarande upplevs som så kontroversiella. Det handlar ju långt om mänskliga rättigheter.

Efter årsskiftet går flyttlasset till Tölö, därifrån Rosenberg kommer att ha gångavstånd till de tre enheterna inom Konstuniversitetet. Men kommer hon att hinna flagga för
jämställdhetsfrågor vid sidan av arbetet som rektor?

- Absolut, det är en av våra profilfrågor. Jag hoppas att jämställdheten ska bli en självklar del av det dagliga tänket.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen