Hoppa till huvudinnehåll

Katainen i HS: Hemmamammor tillbaka till arbetslivet

Bild: EPA/JULIEN WARNAND statsminister jyrki katainen

De långa avbrott kvinnor tar från arbetslivet är ett allvarligt problem i Finland, anser statsminister Jyrki Katainen (Saml). Katainen säger till Helsingin Sanomat att hemmamammor och småbarnsföräldrar snabbare måste tillbaka till arbetslivet.

Enligt Katainen kunde de till exempel jobba på deltid.

Katainen jämför med läget i Sverige och säger att unga svenska kvinnor deltar klart mer i arbetslivet än kvinnorna i Finland. En orsak är kulturen, en annan är modellen för socialskyddet, enligt Katainen.

Det är också vanligare i Sverige än i Finland att småbarnsföräldrar jobbar deltid. Enligt Katainen är orsaken att företagen anställer på deltid, vilket innebär att det också finns intresse att jobba på deltid.

Katainen vill nu se över alla familjeförmåner och bedöma deras effekt på sysselsättningen bland finländska kvinnor.

Läs också: Katainens förslag får ris och rosor

Vad tycker du? Kommentera gärna!