Hoppa till huvudinnehåll

Katainens förslag får ris och ros

Juha Rehula
Juha Rehula Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva lehtikuva

Centerns vice ordförande Juha Rehula har ingen förståelse för statsminister Jyrki Katainens (Saml) önskan att hemmamammorna snabbt borde återgå till arbetslivet.

Rehula anser att Katainens förslag är en fortsättning på den politik som Samlingspartiets ungdomsorganisation står för där man delar upp finländarna i bra och dåliga människor.

Först föreslog Samlingspartiets ungdomsorganisation att man kunde slopa barnbidrag av vissa grupper och nu skuldbelägger statsministern hemmamammorna genom att kräva att de så snabbt som möjligt börjar jobba igen, dundrar Rehula.

Enligt Rehula tar Samlingspartiet snabba och klara steg högerut.

Akava: Ett bra förslag

Akademikerfacket Akava däremot stöder statsministerns förslag. Enligt Akava skulle det vara en bra sak om allt fler jobbade deltid. Det skulle hjälpa finländarna att orka på jobbet, anser facket.

Akava påpekar ändå att mera deltidsjobb kräver en attitydförändring. För att lyckas måste arbetsmodellen utvecklas från arbetstagarens synvinkel.

Den samlingspatristiska riksdagsledamoten Raija Vahasalo påpekar att det är svårt att öka på deltidsjobben eftersom kommunerna inte klarar av att erbjuda dagvård som skulle passa sådana situationer.

- Därför är det viktigt att dagvården utvecklas snabbt, säger Vahasalo, som är ordförande för kulturutskottet.

Katainen i HS: Hemmamammor tillbaka till arbetslivet