Hoppa till huvudinnehåll

Medvedev: Ryssland vill inte kränka Finlands suveränitet

dmitrij medvedev
dmitrij medvedev Bild: Sergei Ilnitsky / EPA ryss

Ryssland vill inte att kränka Finlands suveränitet i konflikter om barnomhändertaganden i Finland, säger premiärminister Dmitrij Medvedev inför sitt besök i Finland i morgon.

Medvedev säger i en intervju för YLE och Helsingin Sanomat att Finland och Ryssland borde bilda en arbetsgrupp som kan diskutera frågan.

Enligt Medvedev ligger det inte i någons intresse att konflikter om barn har stötts och blötts i offentligheten.

- Ingen gagnas av det. Det gagnar inte relationerna mellan våra länder och det gagnar inte samarbetsandan eller dem som funderar på om de skall besöka Finland eller Ryssland, sade Medvedev.

Enligt Medvedev verkar det som att man i Finland förhåller sig till personer med rysk bakgrund med en viss förhandsinställning och den trenden är inte en bra sak. Huvudsaken är ändå enligt honom att tvister löses i enlighet med lagen och barnets bästa.

Om man undantar tvister som gäller barn är relationerna mellan Finland och Ryssland i skick. Finlands export till Ryssland drar, finländarna investerar alltmer i Ryssland, samarbetsprojekt finns inom många branscher och ryssarna reser alltmer i Finland.

Medvedev tror att oppositionen i Ryssland kan förstärkas. Trots att de nya partiernas framgångar i valen hittills bara har varit små tror Medvedev inte att det kommer att vara så för alltid. Erfarna och hårda motståndare dyker upp och de kan ännu vinna. Redan nu har oppositionen motiverade krav, som de makthavande måste reagera på, menar Medvedev.

Han säger också att relationerna mellan ledarduon i Ryssland är i skick och ingen behöver vara orolig för Putins påstådda ryggproblem.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes