Hoppa till huvudinnehåll

Snålblåst kring SvD:s litteraturbevakning

svenska dagbladet
svenska dagbladet Bild: svenska dagbladet svenska dagbladet

För en dryg månad sedan meddelade Svenska Dagbladet att man måste dra åt svångremmen och detta kommer bland annat att innebära att hela sportredaktionen läggs ner och att kulturdelen inte längre kommer att vara en egen del i tidningen.

I slutet av förra veckan fick hälften av tidningens frilansande litteraturkritiker ett brev på posten där det framgick svart på vitt att deras tjänster inte längre är önskvärda - bland de utrensade kritikerna finns många av tidningens trotjänare som Lars Lönnroth, Tom Hedlund, Magnus Eriksson och de finlandssvenska litteraturkritikerna Michel Ekman och Fredrik Hertzberg.

Kulturtimmen ringde upp Fredrik Hertzberg för att fråga hur han reagerade när brevet damp ner i hans brevlåda:

I Expressen (10.11.2012) skriver den svenska kulturjournalisten Karin Olsson om hur osentimentalt tidningens kulturchef Martin Jönsson och litteraturredaktör Lina Kalmtegen gått tillväga när de rensat bland kritikerna.

Och HBL:s kulturchef Philip Teir skriver likaså i Expressen (13.11.2012) om hur de kalla svenska vindarna drabbar den finlandssvenska litteraturen: dels genom att bevakningen av den finlandssvenska litteraturen i svenska medier blir stympad radikalt i och med att Svenska Dagbladet väljer att avsluta samarbetet med litteraturkritiker som Fredrik Hertzberg, Michel Ekman och Tom Hedlund, dels genom att svenska förlag som Bonnier stramar åt sin utgivningspolitik så att en hyllad och prisbelönt poet som Tua Forsström inte får ut sin senaste lyriksamling, En kväll i oktober rodde jag ut på sjön, på förlaget som varit hennes svenska hemvist sedan slutet av 1980-talet. Philip Teir hänvisar bl.a. till en artikel i den svenska tidningen Fokus där man utredde hur "marknadsavdelningen på Bonniers fått en allt starkare position på förlaget. Böcker sorteras in i säljbara och hopplösa. Förlagsredaktörer är tvungna att pitcha sina författare för marknadsförarna. Samma förlag startade i år bokmagasinet Books & Dreams, som såldes på Göteborgs bokmässa tillsammans med bodylotion-tuber."