Hoppa till huvudinnehåll

Vasaföretag bygger varv i Azerbajdzjan

Affären är den största i företagets historia Bild: VEO veo

Vaasa Engineering VEO har nu gjort avtal för att elektrifiera ett skeppsvarv i Baku i Azerbajdzjan. Leveransen är den största i företagets historia.

Förutom att leverera anordningar ansvarar VEO också för planeringen och ibruktagandet. Dessutom övervakar företaget monteringen.

- Den här beställningen är en av de allra största genom tiderna för oss. För tre år sen levererade vi elektrifiering och drivsystemet till kranfartyget Qurban Abasov, som finns i samma område. Den nya affären visar att vi lyckades med det förra projektet, säger affärsenhetsdirektör Arto Sjöblom på VEO.

Förutom VEO levererar också andra finska företag anordningar till det nya varvet.
- Finländska företag har ett gott rykte. Kunderna litar både på vår teknologi och på vår leveranssäkerhet, säger Sjöblom.

Baku Shipyards nya varv ska enligt planerna vara klart i slutet av 2013. Varvet ska bygga och reparera fartyg som trafikerar Kaspiska havet.

VEO erbjuder lösningar för automation och elektrifiering av elproduktion, elöverföring, eldistribution och användning av el. Till verksamheten hör också modernisering av anläggningar, service och tillverkning av ställverk. Företagets huvudkontor finns i Vasa och företaget har också kontor i Sverige, Norge och Ryssland. VEO över 400 anställda i Finland.