Hoppa till huvudinnehåll

Är aids straffet för ett promiskuöst leverne?

Dansaren Janne Väänänen har HIV. Han talar öppet om sin sjukdom men får till svar av pastorn Håkan Westergård att aids är synd. Men kan en sjukdom vara syndig? Kan man leva för evigt med samma partner? Är homosexualiteten fel enligt bibeln? Dessa tunga och svåra frågor sysslesätter i Talking Heads 1993.

Informationsruta

Janne Väänänen dog den 14 januari 1994. Via länken längst nere kan ni se en dokumentär om hans sista föreställning.

Talking Heads var ett rappt diskussionsprogram som kom på FST i mitten av 1990-talet. Programvärdar var Steffe Randström och Baba Lybeck. Här diskuterar man monogami, aids och sexualitet.

Vi får se en gripande intervju med dansaren Janne Väänänen. Han flyttade till Stockholm 1986. Där blev han hivsmittad av sin älskare. Janne Väänänen berättar öppet och allvarligt om alla sjukdomsskeden och kommer till studion för att diskutera med Talking Heads.

Janne Väänänens pojkvän har lämnat honom för att han skall berätta öppet om sin sjukdom. Men Janne Väänänen vill tala ut för att andra ska våga tala. Det tog tog honom tre år att komma ut som homosexuell, och tre år innan han vågade berätta att han var hivpositiv. Han vill att man skall förstå att han har ett människovärde trots att han har hivsmitta. Han berättar också öppet hur ett sexualliv kan fungera om man är hivsmittad.

Håkan Westergård, som är en präst inom Livets Ord, kontrar hela Janne väänänens berättelse med att Gud älskar människan men hatar synden. Westergård vägrar tro att vem som helst kan bli smittad av aids om man lever i ett äktenskap mellan man och kvinna. Han tycker att man bör hålla fast vid sin ena (hetero)partner hela livet och aldrig ha lösa förbindelser.

Men Mark Levengood ilsknar till ordentligt över Westergårds "gaggiga" religiösa svammel. "Att gifta sig är väl inget skydd mot aids." Och Janne Väänänen säger att aids inte är en teologisk fråga.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.