Hoppa till huvudinnehåll

Generalstrejk i Spanien och Portugal

Strejken bröt ut i natt. Bild: EPA/JESUS DIGES generalstrejk

En gemensam generalstrejk ordnas i Spanien och Portugal i dag. Det är första gången som facken i de två länderna tillsammans utlyser en generalstrejk.

Tiotals människor har gripits och över tio har skadats i upplopp som utbrutit i Spanien. Demonstranterna motsätter sig sparåtgärderna och arbetslösheten som påföljer.

Strejken medför att sammanlagt över 700 flyg inhiberas och att tågtrafiken till största delen är inställd. Skolorna är stängda och sjukhusen fungerar endast med nödbemanning.

Det är Spaniens andra generalstrejk på åtta månader. En fjärdedel av befolkningen saknar jobb och spanjorerna är trötta på skattehöjningar och sparåtgärder som upplevs som verkningslösa.

Portugal godkände i fjol EU:s stödpaket, men också där växer nu missnöjet med regeringens sparåtgärder.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes