Hoppa till huvudinnehåll

Minoritet vill förbjuda pälsnäringen

Bild: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä pälsfarmning

En knapp femtedel av finländarna vill förbjuda pälsfarmningen i Finland, visar en opinionsmätning som gjorts för tidningen Maaseudun Tulevaisuus.

Nästan var fjärde anser att näringen kan fortsätta i sin nuvarande form.

De som vill tillåta näringen, men skärpa kraven på den, utgör den största gruppen, eller 44 procent av de tillfrågade.

Över hälften av dem som svarade på enkäten anser sig veta mycket lite eller ingenting om pälsfarmningen. Få i den här gruppen har starka opinioner vare sig för eller emot näringen.

Mätningen har gjorts av Gallup Elintarviketieto och 933 personer svarade på frågorna.

Över 60 000 deltagit i medborgarinitiativ

Över 60 000 finländare har skrivit under ett medborgarinitiativ där man kräver att pälsfarmningen förbjuds i Finland. Bakom initiativet finns djurskydds- och miljörörelserna Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta Eläimille, och SEY Suomen eläisuojeluyhdistysten liitto samt en rad andra organisationer.

Insamlingen av underskrifter har avslutats. Om Befolkningsregistret godkänner tillräckligt många av underskrifterna blir initiativet det första som baserar sig på den nya lagen om medborgarinitiativ.

Enligt lagen har minst 50 000 röstberättigade medborgare rätt att lägga fram initiativ för riksdagen om att en lag ska stiftas. Namnunderskrifterna samlas in på papper eller elektroniskt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes