Hoppa till huvudinnehåll

Strejker och upplopp i Sydeuropa

Omfattande strejker i protest mot de ekonomiska nedskärningarna förekom på onsdagen i stora delar av Sydeuropa. Strejkerna hade samordnats av den europeiska fackliga organisationen EFS. Det var EFS första aktion av det här slaget. Sammandrabbningar med polis förekom bland annat i Spanien och Italien.

I Spanien och Portugal inleddes generalstrejken redan vid midnatt. Flygtrafik, tåg och bussar drabbades. Sammanlagt 700 flyg inhiberades och största delen av tågtrafiken inställdes. Skolor och ämbetsverk var stängda och sjukhusen fungerade endast på nödbemanning.

Tiotals människor har gripits och över tio har skadats i upplopp på olika håll då demonstranter som protesterade mot nedskärningarna drabbade samman med polis.

Det här är den andra generalstrejken i Spanien på åtta månader. En fjärdedel av befolkningen saknar jobb och spanjorerna är trötta på skattehöjningar och sparåtgärder som upplevs som verkningslösa.

Portugal godkände i fjol EU:s stödpaket, men också där har missnöjet med regeringens sparåtgärder vuxit den senaste tiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes