Hoppa till huvudinnehåll

Invånarna i Gaza hamstrar bröd och öppnar sina fönster

Bild: AFP / Lehtikuva / Mahmud Hams palestinierna

Ebaa Rezeq är en ung, liberal kvinna i Gaza. Hon är studerande och bloggare som bor i Gaza City. Då hon svarade i sin telefon på torsdag eftermiddag så hade de israeliska flygräderna mot Gazaremsan pågått i ett dygn.

- För bara fem minuter sen så var här en enorm explosion alldeles i närheten av det hus jag håller till i, berättar Rezeq. Människor rusar till bagerierna eftersom de oroar sig för att det snart blir ont om mat. Alla är rädda för att det här ska bli en lika lång och svår offensiv som den för fyra år sen, som ju pågick i nästan en månad. Folk är rädda och spända, det här är allvarligt, säger Rezeq.
- Där var en bomb till, jag vet inte om du hörde den, hoppas du hörde, säger hon.

Ebaa Rezeq säger att det som skrämmer henne mest just nu är att hon är hemma hos en vän och inte kan ta sig hem till sin familj.
- Visst är man rädd för explosioner och missiler, men det värsta vore om jag eller min familj kom till skada när vi är åtskilda. Det ökar trycket det här att man inte bara har sig själv att oroa sig för, utan man tänker hela tiden på hur ens familj har det, förklarar Rezeq.

Gaza City är en trång, överbefolkad stad med knappt några skyddsrum alls. Rezeq säger att det är litet löjligt då alla säger att man ska akta sig och försöka skydda sig då det egentligen inte är mycket Gazaborna kan göra för att skydda sig från flygräderna när de väl börjat.

Enligt Rezeq kan Gazaborna bara öppna sina fönster trots att det jättekallt där just nu. Om fönstren är stängda så riskerar de att explodera av lufttrycket om någon bomb slår ner i närheten. Och så ska man hålla sig möjligast långt borta från väggar och fönster.

I Gaza är skräcken stor för att Israel ska inleda en markoffensiv.

Risken för en markoffensiv ökade ytterligare på torsdagen då en raket som avfyrades från Gaza krävde de första israeliska dödsoffren. Tre civila israeler dog då en raket träffade ett bostadshus i Kiryat Malachi 25 kilometer norr om Gazaremsan.

Det kommande valet är ett motiv till offensiven

Den israeliska ledningen motiverar sin offensiv mot Gazaremsan med att man vill få slut på raketbeskjutningen från Gaza och att man vill förstöra möjligast många av de raketer och andra vapen som Hamas och andra militanta grupperingar har lyckats smuggla in till Gazaremsan under de senaste åren.

Men många bedömare tror att tidpunkten för den här offensiven har att göra med det kommande israeliska valet i januari. Det tror också den israeliske journalisten och mellanösternexperten Sami Sockol som bor i Jerusalem.

- Det är ingen tvekan om att den här typen av eskalering gynnar Netanyahus läger, den israeliska högern, i det kommande valet. Den försvagar arbetarpartiets chanser i valet och styr väljarnas intresse från sociala frågor till säkerhetsfrågor. Säkerheten är alltid ett bra valtema för högern, säger Sami Sockol. Men enligt honom finns det åtminstone ett skäl till för att offensiven sitter bra just nu.

- Det här är också en israelisk styrkedemonstration i förhållande till Israels fiender i Mellanöstern. Israel vill visa främst för Iran, Syrien och Hezbollah i Libanon att Israel är kapabelt att ge svar på tal, slå till hårt och ta risker.