Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 4: Repovesi

Elisabeth klättrar på klipporna i Repovesi nationalpark
Elisabeth klättrar på klipporna i Repovesi nationalpark Elisabeth klättrar på klipporna i Repovesi nationalpark Bild: Svenska Yle / Strömsö berksklättring

Ödemark och södra Finland är kanske inte en kombination som man genast kommer att tänka på, men av de 37 nationalparker som finns i Finland ligger en del av dem i det vackraste insjö-Finland. I området mellan Kouvola och S:t Michel ligger Repovesi nationalpark som blev vald i en publikomröstning till årets utflyktsmål 2012.

I Repovesi kan man både vandra och paddla kanot. Till sevärdheterna hör den familjevänliga vandringsleden Ketunlenkki. Den innehåller både en hängbro och en flotte med vilken man kan själv dra sig över sjön. Det finns 6000 år gamla hällmålningar vid de spektakulärt natursköna klipporna vid Olhava. Men mest kända är klipporna vid Olhava för att vara Finlands bästa bergsklättrarställe.

Jag som är nybörjare har inte en tanke på att ens försöka ta mig upp för den drygt 40 meter höga klippväggen. Istället ska jag få lära mig hur man firar sig ner. Ovanför klippväggen finns en lite mindre klippa att öva sig på. Bergsklättring och bergsfirning är naturligtvis inget som man gör ensam och om man inte har klättrat tidigare behöver man hjälp.

Min guide heter Timo Toivonen. Till vardags är han lågstadielärare. Därutöver är han också fallskärmshoppare, tyngdlyftare och bergsklättrare. Just vid den här klippan har han undervisat en och annan nybörjare.

Eftersom jag har en viss höjdskräck kändes det euforiskt att kunna ta sig ner för den 7 meter höga klippan. Det kändes som en lagom nybörjarsträcka. För Timo var det en lätt sak att ta sig ner för den stora klippan. Han har ju trots allt även tagit sig upp åtskilliga gånger längs de smala sprickorna i bergsväggen.

Det är viktigt att hålla hälarna på klippväggen. Försöker man gå ner på tårna kan man lätt halka och då kan det hända att man slår näsan i väggen. Man behöver inte vara rädd för att repet går av för det har en bärkraft på flera tusen kilo. Man behöver inte heller vara rädd för att rasa ner. Om man håller repet bakom ryggen glider man ner, men så fort man sätter repet åt sidan slutar det glida och man stannar på stället. Nedanför klippan står ytterligare en person och håller i ett säkerhetsrep som också kan stanna upp farten ifall den skulle bli för hög.

Elisabeth Morney

Vill du veta mera om Repovesi nationalpark kan du besöka Forststyrelsens hemsidor.

 class=  class=  class=

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård