Hoppa till huvudinnehåll

Repovesi nationalpark har förhistoriska hällmålningar och Finlands bästa klättervägg

Timo Toivanen firar ner sig för bergväggen i Olahava, Repovesi nationalpark.
Timo Toivonen har klättrat både upp och ner för den lodräta bergväggen vid Olhavanvuori. Timo Toivanen firar ner sig för bergväggen i Olahava, Repovesi nationalpark. Bild: YLE/Strömsö Repovesi nationalpark,Strömsö

I området mellan Kouvola och S:t Michel ligger Repovesi nationalpark som blev vald till årets utflyktsmål 2012.

I Repovesi nationalpark kan man paddla kanot, vandra och äta sin medhavda matsäck vid en rastplats.

Den vackra vandringsleden Ketunlenkki är 5 km lång och går över en hängbro. På ett ställe finns en vajerflotte, så att man kan dra sig över till andra sidan sjön.

Elisabeth Morney drar sig över en sjö med en vajerflotte.
Elisabeth Morney drar vajerflotten över sjön. Elisabeth Morney drar sig över en sjö med en vajerflotte. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,Flotte,vajer,Repovesi nationalpark,Repovesi

Finlands bästa klättervägg

Klättrarnas storfavorit, Olhavanvuori, är en 50 meter lodrät klippvägg som ligger i sydvästra utkanten av Repovesi nationalpark.

Om man är nybörjare kan man fira ner sig istället för att klättra upp. Ifall det känns skrämmande med den lodräta väggen, så kan man öva sig på en mindre vägg i närheten.

En instruktör med ordentlig utrustning är att rekommendera.

Elisabeth Morney firar ner sig med rep längs med bergsklippa i Repovesi nationalpark.
Elisabeth Morney övar bergsfirning i Repovesi nationalpark. Timo Toivonen övervakar. Elisabeth Morney firar ner sig med rep längs med bergsklippa i Repovesi nationalpark. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,Repovesi nationalpark,Repovesi,väggklättring,berg

Förhistoriska hällmålningar

Det finns 6000 år gamla hällmålningar på flera ställen i Repovesi nationalpark.

En av dem finns vid foten av Olhavanvuori. Den framträder inte så tydligt, men det är ändå otroligt att den röda färgen är kvar. Vid hällmålningar är det inte tillåtet att klättra och sätta upp nya bultar.

Ett annat ställe där man kan se hällmålningar är en bit utanför nationalparken. Vid parkeringsplatsen utanför Verlas kartongfabrik finns en större hällmålning som kan ses på andra sidan av ett vattendrag.

Timo Toivanen och ELisabeth Morney sitter i en roddbår och tittar på en hällmålning vid Olhavanvuori.
Hällmålningen vid Olhavanvuori är 6000 år gammal. Timo Toivanen och ELisabeth Morney sitter i en roddbår och tittar på en hällmålning vid Olhavanvuori. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,Repovesi,Repovesi nationalpark,Hällmålning

Verlas kartongfabrik - Unescos världsarv

Verlas bruksmiljö och kartongfabrik är väl värt ett besök. Det har tagits upp på Unescos världsarvslista för sin välbevarade bruksmiljö från förra seklet.

Det är ca. 45 km mellan nationalparken och Verlas bruksmiljö.

Vill du veta mera om Repovesi nationalpark kan du besöka Forststyrelsens hemsidor.

Här kan du läsa mer om Unescos världsarv i Verla.

Se reportaget om Repovesi nationalpark.