Hoppa till huvudinnehåll

Det nya Egypten först ute med att fördöma Israel

Bild: Reuters TV muhammed mursi

Egyptens islamistiske president Muhammad Mursi har gått i bräschen för arabländernas fördömanden av den israeliska offensiven mot Gaza.

Mursi kallade hem Egyptens ambassadör från Israel och skickade i dag sin premiärminister Hisham Qandil på solidaritetsbesök till Gaza.

Allt det här hade varit otänkbart för Hoshni Mubaraks Egypten då Israel genomförde sin senaste stora offensiv mot Gaza för fyra år sedan. Och Mursi är under hård press från den egyptiska allmänheten och och från olika politiska falanger att göra ännu mera för Gaza. Det säger Yasser El-Shimy, forskare vid tankesmedjan International Crisis Group i Kairo.

- Å ena sidan har du grupper höger om Mursis Muslimska Brödraskap, och grupper på den islamistiska ytterkanten, förklarar Yasser El-Shimy. De kräver att Mursi ska göra mera. Att han ska skicka människor och pengar till Gaza, såsom de uttrycker det.

Partier mera till vänster å ena sidan och liberala krafter å andra sidan kritiserar också Mursi för att inte göra tillräckligt för Gaza. För deras del handlar det mest om att plocka politiska poänger och försöka få Mursi att framstå i en dålig dager.

Vill visa att det är ett nytt Egypten
Gatorna och kaféerna i Egypten kokar nämligen av starka Gazasympatier och i det nya Egypten går det inte längre att strunta i den allmänna opinionen, säger El-Shimy. Enligt honom är ett av Mursis omedelbara mål nu under den pågående Gazakonflikten att visa att Israel nu har att göra med ett nytt Egypten.

Den nya ledningen vill visa att Mubaraks Egypten har dött. Israel kan exempelvis inte längre lita på att Egypten deltar i blockaden av Gaza. Men Egypten vill också få ett slut på den upptrappade Gazakonflikten genast.
Egypten har nog med sina egna problem, man vill inte ha en flyktingkris vid gränsen, man har varken råd eller tid att engagera sig i konflikten just nu.

Också USA vet att den allmänna opinionen i Egypten nu har blivit en avgörande faktor då det gäller både egyptisk inrikes- och utrikespolitik, för första gången på flera decennier.

Det är inte lika enkelt som förr då president Obama kunde ringa upp president Mubarak och bara be honom hålla sig utanför konflikten. USA kan förstås uppmana Egypten att ta sin medlarroll i Gaza på allvar och USA kan också hota med stoppat bistånd eller stoppa kommande IMF-lån till Egypten.

USA vill inte riskera fredsavtalet från 1979
Om USA skulle dra in sitt bistånd till Egypten skulle det kanske inte finnas någon återvändo; USA skulle riskera sin relation till Egypten och det fredsavtal mellan Israel och Egypten från år 1979 som ändå gäller fortfarande.

El-Shimy konstaterar att USA:s inflytande över arabvärlden helt enkelt försvagas hela tiden och att USA ohjälpligen har blivit mera av en åskådare än en maktfaktor i regionen.

E-Shimy vågar inte tro på en snabb vapenvila i Gaza. Ett av problemen är att en ansvarsfull medlande tredje part saknas. Det bidrar inte till ett slut på den här konflikten då USA genast uttrycker sitt förbehållslösa stöd för Israel och Egypten sitt lika absoluta stöd för Hamas i Gaza.