Hoppa till huvudinnehåll

Konflikten Israel-Hamas eskalerar

Det kommer allt fler tecken på att Israel planerar en markoffensiv mot Gazaremsan.

I kväll stängde Israel de viktigaste vägarna till Gaza för civil trafik - ett tecken på ökande militär uppladdning. Israels regering har gett grönt ljus för att kalla in upp till 75 000 reservister.

Hamas har under dagen avfyrat flera raketer mot Israel. En raket slog ner söder om Jerusalem utan att vålla någon skada. En annan raket, som hade skjutits mot Tel Aviv, landade i havet.

Ursprungligen var det tänkt att eldupphör skulle råda under den egyptiska premiärministern Hisham Kandils besök i Gaza i dag, men våldsamheterna återupptog strax efter att han anlände till Gazaenklaven.

Kandil besöker området för att försöka få ett slut på våldet. Kandil har fördömt de israeliska attackerna och säger att omvärlden bör agera för att få ett slut på våldet. Över hela den muslimska världen har det hållits manifestationer mot Israel.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har via sin talesman uppmanat Hamas att sluta med raketbeskjutningen och bett Israels ledning att visa återhållsamhet. Ban kommer själv snart att besöka Gaza, enligt talesmannen.

Våldsam morgon
Israel utförde flygattacker i Gazaenklaven under fredagsmorgonen samtidigt som Hamas avfyrade raketer mot Israel.

Israel utförde minst 130 flygattacker mot mål i Gaza. Bland annat Hamas högkvarter, inrikesministeriet i Gaza, träffades. Israel meddelar att man har bombat 350 mål i Gaza under de tre senaste dagarna.

På två dagar har minst 23 Gazabor dödats i israeliska flygräder, medan raketanfallen har krävt tre israelers liv.

(AFP, Reuters)

BBC:s redaktörer i Gaza på Twitter.
Visa Twitter tidslinje

Läs också: Invånarna i Gaza hamstrar bröd och öppnar sina fönster
På nyhetskanalen Al Jazeeras sajt kan du läsa deras blogg från Gaza.