Hoppa till huvudinnehåll

Valvira går inte vidare i läkartvist på Kimitoön

Bild: YLE/Monica Forssell jukka kemppi

För ett par veckor sedan slog polisen fast att det inte finns någon orsak att gå vidare med den utredning som Kimitoöns omsorg bett om och inte heller Valvira anser att det finns orsak att skrida till några åtgärder.

Kimitoöns omsorgschef Maria Wallin och chefsläkare Ilkka Pyrrö misstänkte att Jukka Kemppi har debiterat cirka tio euro för mycket för en del smärtbehandlingar han gett åt patienter med kroniska smärtor. Läkare Jukka Kemppi överväger nu att anmäla både chefsläkaren och omsorgschefen för falsk angivelse.
- Kommunen är medveten om att cheferna varit ute i ogjort ärende. Nu tänker jag vänta och se vad kommunen gör, säger Kemppi.

Till YLE Åboland säger omsorgschef Maria Wallin att hon inte kommenterar processen eftersom den enligt henne ännu är på hälft.

Varför man från kommunens sida valde att skrida till så drastiska åtgärder i ett ärende som, om misstankarna om bedrägeri visat sig vara sanna, torde ha handlat om högst några tusen euro på årsnivå, förblir oklart.

Jukka Kemppi misstänker att han gjort sig obekväm genom att bland annat i samband med den omdiskuterade "Kitinojautredningen" förespråka bibehållandet och utvecklandet av Dalsbruks hälsocentral.

Läkare Eero Kitinojas utredning kring hälsovårdens och äldreomsorgens utveckling på Kimitoön från 2011 kom bland annat till det lönar sig för Kimitoön att bibehålla öns båda hälsocentraler och på olika sätt utveckla dem.

- Jag har varit den som kämpat för Dalsbruks hälsocentral och nu vill man göra sig av med mig, säger Kemppi.

Omsorgschef Maria Wallin säger att hon inte har någon förståelse för Kemppis resonemang.
- Det här har ingenting med Kitinojarapporten att göra.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland