Hoppa till huvudinnehåll

Abortfall upprör irländare

Abortmotståndare demonstrerar mot att aborter utförs i Storbritannien.
Abortmotståndare demonstrerar mot att aborter utförs i Storbritannien. Bild: EPA / Paul McErlane abort

Uppskattningsvis tiotusen irländare har deltagit i marscher till minnet av en kvinna som dog i komplikationer av ett missfall men som förvägrades abort.

Marscher med krav på förenkling av de oklara irländska abortbestämmelserna hölls både i Dublin och i kvinnans hemstad Galway.

Den 31-åriga kvinnan var gravid i sjuttonde veckan då hon fick missfall.

Läkarna vägrade dock i fyra dagar ta ut fostret tills dess hjärtslag inte längre kunde höras och kvinnan dog i blodförgiftning.

Hennes man anser att hon hade kunnat räddas om läkarna hade gått med på att utföra en abort.

Familjen är av indisk börd. Mannen säger att sjukhuspersonalen förklarade sin vägran att utföra abort med att Irland är ett katolskt land.

Händelsen granskas nu i två skilda utredningar.

Förvirring och den brittiska lösningen

Demonstranterna krävde att regeringen fattar beslut som klargör när läkare får utföra en abort.

Abort är förbjudet och jämställd med mord i den irländska grundlagen, men landets högsta domstol gav för 20 år sedan en 14-årig flicka rätt att göra abort. Hon hade blivit gravid vid en våldtäkt och hotade begå självmord om hon inte fick avbryta graviditeten.

Domstolens utslag har dock aldrig resulterat i lagar som reglerar när man har rätt att göra undantag från grundlagens abortförbud.

Det har medfört att läkare inte vågar utföra ingreppet ens i svåra fall i rädsla för att kunna bli åtalade senare.

Irländska kvinnor som vill göra abort har dock rätt att resa utomlands för att låta utföra ingreppet och de flesta tar sig till Storbritannien.

Brittiska hälsomyndigheter uppskattar att det utförs 4 000-5 000 aborter på irländska kvinnor i Storbritannien årligen.

Irländska aktivister har i åratal anklagat landets politiker for moralisk feghet då de inte stiftat lagar som reglerar rätten till abort och i stället låter Storbritannien ta hand om ett inhemskt problem.