Hoppa till huvudinnehåll

Citymarket varnar för ny Facebook-bluff

Bild: Skärmdump från Facebook citymarket-bluff

Ett nytt blufförsök sprids nu på Facebook. Genom att utlova ett 1 000 euros presentkort till Citymarket försöker bluffmakarna komma över kontaktuppgifter som de sedan kan missbruka.

- Blufförsöken blir hela tiden fler. På internationella språk ser vi konstant nya bluffar, men också finskspråkiga bluffar är på uppgång, säger Harri Ruusinen, säkerhetsexpert vid F-secure.

Samma bluff sprids också i Sverige, men där görs det i Ica stormarknads namn och utöver det sprids också en bluff som utlovar gratiskonton till musiktjänsten Spotify. Själva bluffsidorna har två målsättningar; att människor ska sprida den till sina Facebook-vänner, men utöver det försöker den också komma över människors telefonnummer och andra kontaktuppgifter.

- På webbsidorna kan det finnas finstil text om att man godkänner avgiftsbelagda beställningar. På telefonräkningen kan det sedan komma saker som man ska betala, säger Ruusinen.

Spåren pekar mot Pakistan, men det är ingen garanti för att bluffmakarna är därifrån.

- Uppgifterna är troligen förfalskade. Att reda ut vem som ligger bakom är ytterst svårt, säger Ruusinen

Både Citymarket och Ica varnar för att gå in på bluffsidan. Bolagen har också varit i kontakt med Facebook för att försöka få sidorna blockerade, men det tar tid.

- Vi blockerar tävlingen med hjälp av Facebook så fort det bara går, skriver Citymarket på sin Facebook-sida.

På Facebook och andra sociala medier lönar det sig alltså att vara försiktig. Om någonting låter för bra för att vara sant är risken stor att det handlar om en bluff.

Läs också