Hoppa till huvudinnehåll

Kurdiska fångar avslutade hungerstrejk

Kring 100 kurder ordnade en demonstration i Stockholm i oktober för att stöda de hungerstrejkande fångarna.
Kring 100 kurder ordnade en demonstration i Stockholm i oktober för att stöda de hungerstrejkande fångarna. Kring 100 kurder ordnade en demonstration i Stockholm i oktober för att stöda de hungerstrejkande fångarna. Bild: Jonas Ekstromer / EPA hungerstrejk

Närmare 700 kurdiska fångar i turkiska fängelser har avslutat en 68 dagar lång hungerstrejk efter att PKK-ledaren Abdullah Öcalan bad fångarna att avbryta strejken.

Fångarna inledde sin hungerstrejk i protest mot att Öcalan sitter fängslad. De kräver att Öcalan flyttas från fängelse till husarrest. Han har suttit i en isoleringscell i ett och ett halvt år i närheten av Istanbul.

Fångarna kräver också större rättigheter för den kurdiska minoriteten i Turkiet.

Flera människorättsgrupper har varnat för att fångarnas hälsa har försämrats på grund av hungerstrejken.

Turkiet, USA och EU klassar PKK som en terroristorganisation. PKK inledde väpnade attacker under ledning av Öcalan på 1980-talet i ett försök att bilda ett självständigt Kurdistan. Öcalan fängslades 1999 och dömdes till livstid i fängelse. Uppskattningsvis 40 000 människor har dödats i konflikten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes