Hoppa till huvudinnehåll

Fetma går att motverka med motion

Linda Mustelin har nyligen disputerat med en avhandling om fetma, motion och kondition. - Det mest intressanta som kom fram i forskningen är att trots att genetiska faktorer har en stor betydelse för uppkomst av fetma så kan man motverka effekterna genom att motionera, och det är väldigt positivt.


Linda Mustelin betonar att forskningen visar att de som har den största benägenheten till fetma har också störst nytta av att motionera för att förebygga att man inte går upp i vikt.

Komikern Lotta Backlund har gått ner över tjugo kilo sedan hon blev mammaledig.

- Det stämmer säkert att motion är väldigt viktigt, men om man inte ändrar på något annat så går man inte ner mycket i vikt, säger Backlund.

Mustelin håller med Lotta Backlund i det hon säger.

- När man ska gå ner i vikt är matvanorna det viktigaste. Man måste ändra på sina matvanor, annars kommer det inte att lyckas.

Lotta Backlund såg i sin tur på viktnedgång som en hobby.

- Man måste bestämma sig för att det här är något jag ska hålla på med ett tag. För mig så hände det när jag blev mammaledig och plötsligt hade mera tid och behövde en ny hobby, något man kan syssla med medan man är hemma med barnet. Mitt barn sov väldigt bra i kärran så jag började promenera mycket. Jag tror att problemet för många som vill gå ner i vikt är att det syns så långsamt och man ser inte något konkret på en lång tid och tappar motivationen. I och med mina promenader med vagnen så fick jag en bra start utan att jag egentligen märkte det, säger hon.

Se hela intervjun med Lotta Vacklund och Linda Mustelin i videoklippet ovan. I videoklippet ovan till höger svarar de också på Min Morgons tittares frågor om fetma och motion.

Mera om ämnet:

En diet är en livsstil
Medicinsk hjälp mot fetma