Hoppa till huvudinnehåll

Gudstjänster på 1970-talet

Återupplev gudstjänster från 1970-talet på olika håll Svenskfinland.

"Det är liv och glädje i den moderna andliga musiken. Det hoppas vi att skall märkas i det här programmet. Men även om musiken är pigg och glad och rytmerna är svängiga så är det ändå innehållet som är det viktiga och budskapet som är det centrala. Ungdomarna som medverkar här, dom har upplevt någonting och det här vill dom förmedla till var och en. Den musikaliska kvaliteten är kanske inte alltid så värst hög därför att var och en är amatör." Så säger programledaren Rainer Nyberg då han presenterar sånggrupperna i S:t Marie kyrkan i Åbo 1972. Se de ungdomliga och glada sånguppträdandena av duon Kerstin Lillhannus och Johan Klingenberg, trion Brita Nyström, Eva-Maria Dahla och Elisabeth Dahla samt kvintetten Gruppkorsband som består av Mia Lindström, Carina Slätis, Stefan Djupsjöbacka, Håkan Djupsjöbacka och Gustav Djupsjöbacka.

Mera ungdomlig och andlig musik får vi höra från Höstdagarna, ett kristet evenemang som riktar sig till unga och som har ordnats ända sedan 1950-talet. År 1977 ordnades Höstdagarna i Tammerfors med temat "Livslevande" och i ungdomsgudstjänsten, som hölls i Gamla kyrkan, medverkade bland annat den svängiga
sånggruppen Börge Ring.

På 70-talet blev det även spelmansgudstjänst i Vörå, festgudstjänst på Kökar samt gudstjänst från Missionskyrkan i Helsingfors och i Betaniakyrkan i Jakobstad.

Text: Pernilla Haglund

Kultur

Religion och livsåskådning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet