Hoppa till huvudinnehåll

Gudstjänster på 1990-talet

Ta del av 90-talets färggranna samling gudstjänster från svenskspråkiga församlingar runtom i Finland.

Den tv-gudstjänst som under årens lopp mest berört tv-tittarna är kanske trettondagsgudstjänsten i Pargas kyrka 1994. Då deltog klienter och personal från Kårkulla, som är ett servicecenter i Svenskfinland för personer med funktionsnedsättning. Under gudstjänsten medverkar klienterna i ett julspel och så får vi lyssna till Kårkulla orkester.

En annan nämnvärd gudstjänst är friluftsgudstjänsten som en solig dag sommaren 1995 ordnades ute i Rosenlunds trädgårdar i Pedersöre. Som predikant och liturg fungerar kyrkoherde Kurt Cederberg och för musiken svarar Pedersöre spelmanslag, sånggruppen Kairos och solisten Linda Nylund. Programledarna Elisabeth Morney och Monica Vikström-Jokela är båda uppklädda i folkdräkt, liksom musikanterna och en del av församlingsmedlemmarna. Till den trevliga stämningen bidrar även fin musik och vacker omgivning.

Vi får också följa med på Fältgudstjänst med Nylands Brigad ute i Syndalen, som är brigadens skjutområde. Gudstjänsten leds av fältprosten Hannu Kivijärvi och brigadens musikkår medverkar för sista gången innan den läggs ner.

Och till Vörå beger vi oss också när det nya årtusendet har börjat, på Mikaelidagen 2000.

Text: Pernilla Haglund

Kultur

Religion och livsåskådning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet