Hoppa till huvudinnehåll

Klimatet bandyns tuffaste motståndare

HIFK-OLS final i bandy 2010
HIFK mötte OLS i bandyfinalerna 2010. HIFK-OLS final i bandy 2010 Bild: YLE braheplan

HIFK:s bandyspelare väntar otåligt på att konstisen på Braheplan ska bli spelklar eftersom säsongen redan är igång. Den varma, regniga hösten gör att Helsingfors idrottsverk sätter i skick konstisarna först den här veckan. Nu går kylmaskinerna för fullt.

Konstisen i Åggelby ska öppnas den här veckan och Järnvägstorgets isbana öppnas till veckoslutet.

- Maskineriet går nu för fullt för att vi ska få dem i gång. Men när man ser ut genom fönstret är det plus sex grader och solen skiner. Det är svårt men vi försöker, säger Stefan Fröberg på idrottsverket i Helsingfors.

Stort sug ut på isen

Vardagsmotionärer i alla åldrar väntar på att dra skridskorna på men otåligast är kanske bandyspelarna. Isen i Berghäll på Braheplan är HIFK:s hemmaplan.

- Det är en fråga om resurser. Vi har inga möjligheter utom att samarbeta med idrottsverket. De sköter sitt på bästa sätt, säger Kauko Rautiainen, ordförande för HIFK:s bandyförening.

Extremsport utomhus

Rautiainen menar att en täckt arena är den enda möjligheten för finsk bandy att konkurrera på allvar. I till exempel den svenska bandyserien spelas matcher under tak.

- Det här är en extremsport som spelas utomhus. Vi saknar och väntar på en täckt arena. Det skulle ge goda förutsättningar för den finska bandyn internationellt.

HIFK:s ishockeyorganisation planerar en ny hockeyarena i Tölö, men bandyn finns inte med bilden. En ishockeyrink är mycket mindre än en bandyplan, och det betyder att bandyn som idrottsgren är hotad.

- Den är väl den förbaskade växthuseffekten som trycker på. Det kan vi inte rå för. Det finns ingen annan möjlighet än en täckt bandyarena, säger HIFK:s Kauko Rautiainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen