Hoppa till huvudinnehåll

SAS-krisen nära lösning?

Bild: Str/Lehtikuva sas

Sju av åtta fackföreningar har skrivit under nya avtal med flygbolaget SAS. Intensiva förhandlingar har förts under natten. SAS styrelse hade ursprungligen tänkt att förhandlingarna om bolagets framtid skulle vara klara vid midnatt .

Tack vare avtalen steg SAS aktiekurs med 15 procent då Stockholmsbörsen öppnade i förmiddags.

De intensiva förhandlingarna fortsatte under natten på Kastrup. Tidsfristen förlängdes för att få igenom den drastiska sparplan som ledningen för SAS har lagt fram, som bland annat innebär försäljning av delar av bolaget, uppsägningar och nya kollektivavtal för de anställda.

När allt kommer omkring vill de anställda inte bli de som tar livet av det skandinaviska flygbolaget. Det har blivit allt klarare under förhandlingarnas gång, samtidigt som det också klarnar varför det är så svårt för SAS-ledningen att få igenom överlevnadsplanen. Det är många som ska vara med. SAS är ett lapptäcke av nationella särlösningar med skilda fackföreningar med egna villkor och förmåner.

Det verkar alltså som att SAS så småningom kan meddela börsen, bankerna och de skandinaviska regeringarna att de klarade också den här omgången. Det verkliga arbetet sätter igång nu, för att rädda ett skandinaviskt flygsamarbete på ett nytt kostnadseffektivare sätt. Om det inte lyckas finns det många lågprisbolag som gärna tar över de lönsamma bitarna och en stor, numera krismedveten, flygpersonal. Statsägda flygbolag är inte längre speciellt populära i de skandinaviska huvudstäderna.

Läs också