Hoppa till huvudinnehåll

Arne Dahls A-gruppen löser våldsbrott på Yle Fem

Arne Dahl - Ont blod (16)
Arne Dahl - Ont blod (16) Bild: Filmlance / Johan Paulin niklas åkerfelt som arto

Det är några av de mest uppslitande, grymma och komplicerade brottsfall Sverige sett i modern tid som rullas upp i Yle Fem. Det har blivit dags för Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art, A-gruppen, att visa vad de går för. Arne Dahls prisbelönta böcker har blivit film.

Arne Dahl, eller Jan Arnald som han heter egentligen, har skrivit elva böcker i sviten om A-gruppen. Misterioso visades första gången julhelgen 2011 och hösten 2012 visades Ont blod, Upp till toppen av berget, Europa Blues och De största av vatten på Yle Fem.

Det var i mitten av nittiotalet som Arnald kastade om bokstäverna i sitt efternamn och blev Arne Dahl och började skriva böckerna om A-gruppen.

Det blev elva stycken under tolv år och A-gruppen kom att bli en del av Arnalds liv. Att se karaktärerna bli film har inte varit en helt lätt process för författaren, och till en början var den till och med lite skrämmande.

- Jag hade ju levt med de här karaktärerna i tolv år. Jag visste exakt vilka de var och hur de såg ut och så konfronterades jag med att den ena efter den andra inte längre riktigt stämde överens med min bild. Som författare måste man ändå acceptera att tv och film är en annan konstform och ett annat uttryckssätt, konstaterar Arnald.

Arne Dahl - Upp till toppen av berget (16)
Jenny Hultin spelad av Irene Lundh omgiven av Arto Söderstedt, Gunnar Nyberg och Viggo Norlander. Arne Dahl - Upp till toppen av berget (16) Bild: Filmlance / Johan Paulin Yle Fem,Niklas Åkerfelt,Arne Dahl (tv),Magnus Samuelsson,Claes Ljungmark,claes ljungmark som viggo norlander

Finlandssvensk udda polis gillas av författaren

För den som har läst böckerna så är förmodligen den största skillnaden att en av karaktärerna har bytt kön. Kriminalkommissarie Jan-Olov Hultin har blivit kriminalkommissarie Jenny Hultin i serien.

- Det har varit svårast för mig att smälta men samtidigt var det lite för gubbigt innan så…, säger Jan Arnald.

Arnald var själv med under castingen och fick vara med då skådespelarna valdes.

- Polis Gunnar Nyberg spelas av en person som inte var skådespelare. Rollen görs av Magnus Samuelsson som i Sverige är känd som världens starkaste man, känd för att lyfta bilar och för att dansa i Let’s Dance så det kändes konstigt för mig. Men, efter att ha sett en litens sekvens med honom som Nyberg ändrade jag mig för han gjorde ju det jättebra.

Den karaktär som enligt författaren bäst motsvarar bilden han skapat i sitt eget huvud är Arto Söderstedt, den finlandssvenska lite udda polisen i A-gruppen som i serien spelas av Niklas Åkerfelt.

- Jag tycker han gör rollen som hjärnan i den här gruppen riktigt bra. I Europa Blues blir han också något av en actionhjälte, så den rollen är jag jättenöjd med.

Trots att vägen från fem böcker till fem minithrillers på 180 minuter var på tv har inneburit en del att svälja för författaren är han nöjd med att A-gruppen har blivit film.

- Jag skulle nog nästan vilja säga att serien överträffar mina förväntningar. Allt det väsentliga blev riktigt bra och jag tycker att den är bättre än det mesta av svenska deckare. Och det kommer en fortsättning, avslöjar Jan Arnald.

Uppdateringar: Artikeln har ursprunglingen skrivits 2012 men uppdaterats för att vara aktuell när serien sänds i repris 2018.

Nyligen publicerat - Yle Fem