Hoppa till huvudinnehåll

Ljus framtid för pälsnäringen - trots protester

Rävskinn på Gregers Spiks farm på väg till auktionen
Rävskinn på Gregers Spiks farm på väg till auktionen Bild: YLE/Patrik Enlund greger spik

Samtidigt som man i riksdagen ska diskuterar om pälsfarmningen ska förbjudas går det allt bättre för näringen. Efter fyra års uppgång väntar sig Saga Furs rekordhöga skinnpris i vinter, säger Saga Furs affärsområdesdirektör Magnus Ljung.

På farmerna i Österbotten har man också märkt suget efter skinn. Uppköpare har ringt farmare och försökt köpa skinn direkt från farmen, men utan framgång. Pälsningen är långt från färdig och lagren är tomma.

Greger Spik fäster rävskinn på tanor
Greger Spik. Greger Spik fäster rävskinn på tanor Bild: YLE/Patrik Enlund tanor

- Det ser bra ut för oss, säger pälsfarmaren Greger Spik i Kronoby.
Han räknar med minst lika goda priser som senaste säsong. Pengarna som har kommit in, säger Spik att har behövts. Det behövs ett antal goda år för att kompensera 7 års usla skinnpris eftersom man uppskattar att kraven på större burar kostat näringen cirka 70 miljoner euro de senaste åren. I takt med att skinnen blir dyrare blir dyrare vill fler vara med om att dela på kakan. Fodret har stigit 50 procent bara på ett år efter att slakterierna och foderköken höjt priserna.
- Alla vill dela på kakan när det går bra för farmarna, säger Spik.
Han tror prisstegringen fortsätter.

Senaste säsong sålde Saga Furs skinn för närmare 400 miljoner euro.
- Nästa säsong blir summan ännu högre, säger Magnus Ljung.
Det är inte bara priserna som bidrar. Produktionen har ökat med drygt 10 procent på rävskinn och drygt 5 procent på mink. Det innebär att Finlands ställning som skinnproducent stärks eftersom världsproduktionen ökar med endast 4-5 procent.

Säsongens första skinnauktion börjar den 18 december.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten