Hoppa till huvudinnehåll

"Permitteringar och uppsägningar borde väcka politikerna"

Joakim Strand
Joakim Strand Bild: YLE/Mira Myllyniemi joakim strand

Dystra nyheter från industrin borde vara en väckarklocka för politikerna att jobba för större strukturer, säger Joakim Strand som är fullmäktigeordförande från Vasa. Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg håller inte med, i Salo gick tio kommuner samman, ändå försvann Nokia därifrån, säger han.

Fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP) i Vasa säger att beskeden om permitteringar och uppsägningar borde vara en väckarklocka för politikerna.
- Vi har blivit lite väl bekväma, och de riktigt seriösa strategiska frågorna har partierna blivit jättedåliga på att hantera, säger Strand. Vi borde göra det bästa av kommunreformen så att alla starka beslutsfattare är i samma omklädningsrum och kan fokusera på stora saker. Om vi ska klara oss i framtiden så räcker det inte att andra ser på oss som en stridig region med beslutsfattarna i tio olika omklädningsrum.

Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg tycker ändå inte att man ska ha en övertro på sammanslagningar.
- I Salo gick tio kommuner samman, ändå försvann Nokia därifrån.

Enligt leveransenhetens chef Kenneth Rönnbäck på Wärtsilä finns det många sätt som företaget kan samarbeta med Vasa.
- Genom förskolor, skolor kan de stöda vår verksamhet. En del av personalen kommer från Schweiz eller Italien och stanna här några år med sina familjer. Då behöver de en möjlighet att kunna stanna här.

Läs också:
100 förlorar jobbet när fabrik stänger i Vasa
700 permitteras vid Wärtsilä i Vasa

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten