Hoppa till huvudinnehåll

Åbokrogar skärper åldersgranskningen

Bild: Yle restaurang


I en granskning som Yles A-studio gjorde tidigare i höst visade det sig att flera Åbokrogar släpper in minderåriga personer. På fem av sju ställen lyckades minderåriga ta sig in. Nu lovar krogarna bättring.

- Tidigare var det bara dörrvakten som hade ansvar för att kontrollera besökarna. Om han av någon orsak var inne i baren kunde det hända att någon minderårig smet in. De som jobbade i baren kontrollerade inte att de unga personerna hade identitetsbevis med sig. Det här har vi nu ändrat på. Nu frågar alla, både dörrvakten och de som jobbar inne i barnen. På det sättet får vi fast alla, säger Christer Ekqvist, som äger Rento Bar i Åbo.

Enligt Mikael Luukanen, alkoholinspektör på Regionförvaltningsverket, har situationen i Åbo blivit bättre sedan Yle A-studios granskning.

- Den diskussion som följde efter att det visade sig att det fanns brister i kontrollen hos krogarna har gjort att det i dagens läge är svårare för minderåriga att komma till krogarna. Frågan är hur länge det håller i sig, säger Luukanen.

Enligt Luukanen har krogarna blivit bättre på att kontrollera att de unga besökarna har med sig identitetsbevis men att helt förhindra att unga personer smiter in på krogen är svårt.

- De kan låna identitetsbevis av till exempel en syster eller bror. Vi har på senaste tid haft en hel del fall där unga människor kommit in med någon annans papper, säger Luukanen.

Men trots svårigheterna satsar man nu från Regionförvaltningens sida extra mycket på att kontrollera att alla krogbesökare i Åbo har åldern inne.

- Efter händelserna i höstas betonar vi ålderskontroll, men vi kan bara göra en liten del. Det är också restaurangernas, polisen och föräldrarnas sak att undvika de här problemen, säger Luukanen.