Hoppa till huvudinnehåll

Barnen skadas av den farliga televisionen 1962

Frågan om barn och television kommer upp varje dag i hem som har både barn och tv. Och sådana finns det redan många av 1962. Därför har en panel samlats för "en liten pratstund" huruvida barn far illa av att titta på tv.

Enligt Ville Zilliacus finns det television i 250 000-300 000 hem 1962. Tv-licenserna steg från 190 132 år 1961 till 335 990 år1962.

Fru Bojen Huldén är barnfilmjurymedlem och representerar mammorna. Skolöverläkaren och "medicinmannen" Henrik Hultin sitter inne med den medicinska sanningen och en gäst från Sveriges Radio och TV, utbildningschef Håkan Unsgaard, vet allt om barns tittarvanor.

Barn under fyra år, eller kanske 6 år, borde inte ha något med televisionen att göra. Men statistik visar att barn tittar på tv från två års ålder t.ex. i Amerika. Som tre år har barnen redan favoritprogram som de skriker efter.

Det sker en långsam hjärntvätt och efter tre månader är man totalt fast vid tv-vanorna. Att avvänjas från TV tar däremot minst sex månader.

För att undvika att barnen utsätts för tv är det bra att lägga dem tidigt. Ju senare barnen stannar uppe desto otäckare program kan de se. Håkan Unsgaard visar statistik över läggdagstider och tv-tittning.

Hultin påpekar att televisionen utsätter hjärnan för irritation, det flimrande ljuset kan förorsaka kramper. Man bör allvarligt varna för att söva barnen genom att vända dem mot tv-flimret. Barnet kanske somnar fortare, men det är inte hälsosamt. Redaktör Ville Zilliacus blir chockad över att vissa använder televisionen som en "mekanisk dadda."

Barn är dock individuella. Om ett barn är aktivt och begåvat kan televisionen stöda barnet. Men om är ett barn lite "på gränsen" ifråga om intelligensnivå och aktivitet är televisionen ytterst farlig, säger skolläkare Hultin. Alla barn bör dock ha tid för läxor, fritid och sömn.

Det är också viktigt att man använder televisionen fiffigt. Småungar skall inte se på television såsom de inte heller skall ta sig en hutt ur barskåpet. Ett nyfött barn kan räddas till livet med några droppar konjak, men ett barn kan inte dricka konjak varje dag, påpekar Hultin.

Jo, man bör kontrollera, säger Unsgaard. Det finns en mängd faror i samhället: vi säljer sprit, vi säljer tobak, säger Unsgaard och drar ett bloss. Men fru Bojen Huldén menar att det inte är så lätt att undvika televisionen. Den har kommit för att stanna.

Text: Ida Fellman

Barn och unga

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Fågelholksauktion i Borgå 1965

  Borgånejdens fågelförening säljer holkar för olika fåglar.

  Rundradions nyhetsredaktion besöker Borgå 1965. Borgånejdens fågelförening informerar och säljer fågelholkar.

 • Att lappa en punktering och putsa cykeln

  -Inte det minsta svårt, enligt reparatör Åke Wiberg.

  Att lappa ett punkterat cykeldäck är inte det minsta svårt enligt reparatör Åke Wiberg. Och på hösten skall man putsa och ta hand om sin cykel så att man inte på våren hittar ett rostigt vrak.

 • Råd och tips kring motorcykeln

  En vintrig dag i mars träffar vi ett gäng motorcyklister.

  En vintrig dag i mars träffar Carl Mesterton ett gäng motorcykelentusiaster och en konstapel för att få råd om hur man tar i bruk sin motorcykeln på våren.

 • Direktörer för Rundradion: från J. V. Vakio till Lauri Kivinen

  Samhället och den rådande politiken styrde direktörsvalen.

  Under sina livskraftiga decennier har Rundradion/Yle styrts av tolv män och en kvinna. Det har varit lugna år och turbulenta tider. Samhällsklimatet och den rådande politiken har styrt både direktörsval och hur programpolitiken sett ut.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet