Hoppa till huvudinnehåll

JK kräver förklaring om trafikbudgeten

Justitiekansler Jaakko Jonkka ingrep på onsdagen i uppståndelsen kring felkalkyleringen av statens trafikfinansieringsmedel. Justitiekanslern kräver en utredning av kommunikationsministeriet om hur processen gått till.

Utredningen bör fästa uppmärksamhet vid vilka roller ministeriet och Trafikverket haft i beredningen.

Oppositionspartiet Centerns riksdagsgrupp samlas å sin sida i dag för att fundera på vilka åtgärder partiet ska vidta med anledning av den uppdagade felkalkyleringen.

Riksdagsman Mikko Alatalo (C) som sitter i trafikutskottet säger att partiet förlorat förtroendet för trafikminister Merja Kyllönen (Vf). Enligt Alatalo har riksdagen inte blivit tillräckligt informerad om oklarheterna inom vägfinansieringen.

- Det har inte klargjorts hurdana nedskärningar det är fråga om och vad de betyder i praktiken, sade Alatalo i Yles morgon-tv.

Alatalo utesluter inte möjligheten att Centern lämnar in en interpellatation om saken. Statsminister Jyrki Katainen (Saml) säger att regeringen inte kommer att ge ut information om vägfinansieringen i det här skedet.

Trafikminister Kyllönen uppgav i går att det finns ett gap på 150 miljoner euro i budgeten gällande trafikfinansieringen. Hon beskyller Trafikverkets avskedade direktör Juhani Tervala för felberäkningarna.

Läs också:

Läs också: Juhani Tervala försvarar sig

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes