Hoppa till huvudinnehåll

Den stora Chisu-skandalen

chrisu på emmagaala 2012
chrisu på emmagaala 2012 Bild: X3M/Catariina Salo emmagaala 2012

En 9-årig flicka har olagligt försökt ladda ner Chisus skiva - polisen tog hennes dator.

Farsan till denna nioåring berättar i en Facbookstatus hur hans dotter försökt ladda ner Chisus låtar från nätet och hur de inte funkat - därefter har de gått till butiken för att tillsammans inhandla albumet i fråga. Ett halvår efter incidenten har pappan blivit kontaktad av en advokat och fått hem en räkning på 600 euro och en uppmaning att skriva under ett kontrakt som innebär att han inte får nämna det skedda eller summan han bör betala. När pappan vägrar, det var fråga om ett misstag, slutar det hela med att polisen knackar på en morgon och konfiskerar den nioåriga dotterns dator.

Den lilla flickan är inte den enda som fått hem en räkning, en hel hög andra som försökt ladda ner Chisufiler har också fått räkning - de flesta har snällt betalat. Det har nu framkommit att det hela är en del av Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus, TTVK:s, specialräd för att ta fast nätbrottslingar. Det florerar också rykten om att TTVK själva laddat upp Chisufilen för att kunna komma åt piratism, det dementeras ändå av TTVK.

Nu debatteras det vilt på nätet om vad som är skäligt och vad som inte är det, ska en nioårings dator konfiskeras för att hon i misstag gjort sig skyldig till ett brott? Eller ska pappan snällt betala räkningen? Och var filen ett lockbete?

På skivbolaget Warner Music säger man att Chisu inte varit medveten om detta och hon säger själv på Facebook att hon naturligtvis inte vill stämma sina fans och att hon är ledsen för vad som hänt nioåringen.

Läs mer om fallet på Ylex.

PS: Om du vill höra på Chisu alldeles lagligt kan du till exempel göra det här under.

Nyligen publicerat - X3M