Hoppa till huvudinnehåll

NTM: Talvivaara läcker igen

Bild: NTM-centralen i Kajanaland talvivaara

En av skyddsdammarna vid Talvivaara gruvområde läcker igen. Personal från NTM-centralen i Kajanland upptäckte läckaget under en inspektion i dag. Den här läckan finns vid ett annat ställe än tidigare läckor.

Bedömningen nu är att det handlar om cirka en liter vatten i sekunden. NTM-centralen uppmanar gruvbolaget att omedelbart mäta hur mycket det läcker och vad det är som rinner ut.

Kari Pehkonen, som ansvarar för brandsäkerheten vid NTM-centralen i Kajanaland, säger ändå att det nya läckaget inte är särskilt stort. Enligt Pehkonen har man redan tidigare i veckan utfört liknande inspektioner som i dag utan att hitta några läckage.

- Det handlar alltså om ett nytt läckage, säger han.

Personalen jobbar med att stoppa det nya läckaget. NTM-centralen ska göra en ny inspektion på området i morgon.

Metallfabriken vid gruvan i Talvivaara fick i onsdags tillstånd att inleda sin verksamhet igen efter en paus på drygt två veckor. Stora mängder giftigt avloppsvatten från gruvan läckte ut i omgivande vattendrag i början av november.

Läs också: Misstänkt läcka vid Talvivaara

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes