Hoppa till huvudinnehåll

Svårare att få bostadslån

Bild: Yle hemma

Den ekonomiska osäkerheten innebär att bankerna längs med hösten har blivit mer försiktiga i sin utlåning. Att få bostadslån är ännu möjligt men kraven kan vara högre.

- Jag skulle säga som så att både bankerna och kunderna har blivit försiktigare, säger Mikko Hyttinen, bankdirektör vid OP-Pohjola.

Samma trend syns också vid andra banker. Enligt Kenneth Kaarnimo, Finlandschef vid Danske Bank (före detta Sampo Bank) ställer man nu nya krav på kunderna.

- I fall man byter bostad ska den gamla bostaden vara såld. Det andra kravet är att vi högst finansierar upp till 90 procent av bostadens gängse värde. De här aspekterna har ändrat under hösten, säger han.

Ett annat orosmoment för kunderna är att marginalen på bostadslånen har stigit kraftigt längs med året. Vid Danske Bank ligger marginalen i dagens läge på 1,4-1,6 procent, men på diskussionsforum talas det redan om banker som kräver en marginal på över två procent. Vid Aktia bank räknar man också med att marginalerna kan stiga framöver.

- Finanskrisen påverkar bankens återfinansieringskostnader. Utöver det är det nya lagförändringar på kommande. Den planerade bankskatten kommer också att påverka priserna, säger regiondirektör Gösta Råholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes