Hoppa till huvudinnehåll

Nya boendeformer för utvecklingsstörda

Personer med utvecklingsstörning ska inte längre tvingas bo på anstalt eller i gruppboende. Enligt ett principbeslut från regeringen ska alla ha rätt att bo i eget hem senast år 2020. Men redan nu finns det boendeformer som uppfyller de nya kraven.

Det splitternya Stjärnhemmet i Esbo öppnades tidigare i år. Nio unga finlandssvenskar med utvecklingsstörning har nu flyttat in i de trivsamma lägenheterna. Här bor man i eget hem, var och en har egen ingång, egen postlåda och eget kök. Ändå finns det personal på plats dygnet runt.

Jyrki Pinomaas två söner bor i Stjärnhemmet i en så kallad tvådörrarslägenhet. Det innebär att de har egen ytterdörr, men de har också en dörr som leder in till de gemensamma utrymmena där personalen befinner sig.

-De får all hjälp de behöver, men ändå bor de i eget hem, säger Pinomaa. Enligt honom är Stjärnhemmet ett exempel på den form av boende som avses i regeringens principbeslut.

-Beslutet är det bästa som hänt på länge. Äntligen sägs det rent ut att personer med utvecklingsstörning har samma rättigheter som alla andra.

Stjärnhemmet styrs av andra principer än det traditionella anstaltsboendet.

- I anstalter och gruppboenden är det personalens behov som är utgångspunkten. Regler och förbud dominerar. I Stjärnhemmet kommer personalen hem till de boende, som själva bestämmer över sitt liv. Det är en betydande skillnad, säger Susanne Ahlqvist som är ansvarig för boendeservicen i Stjärnhemmet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes