Hoppa till huvudinnehåll

Akne – behandling av

Det finns hjälp mot akne
Det finns hjälp mot akne Bild: ©iStockphoto.com/sumnersgraphicsinc håkan granlund

Vad finns det att göra mot akne? Hur länge ska man vänta innan man söker hjälp åt sin tonåring? Hudläkaren svarar:

Om tonåringen lider av sin akne - vilket de flesta gör - finns det ingen orsak att inte söka hjälp. Puberteten är en känslig tid och idag finns det bra behandlingsmetoder mot akne. Vilken behandling man väljer att börja med avgörs sedan av läkaren, i samråd med patienten och på basen av hur svår akne det handlar om.

Vanlig rengöring med tvål eller antiseptisk lösning hör till vården. Ibland kan ljusbehandling hjälpa. På sommaren är akne ofta lindrigare p.g.a. solen.

Salvor och lösningar

Vid lindrig eller medelsvår akne börjar man ofta med salvor eller lösningar som appliceras på huden. Dessa kan innehålla t.ex. antibiotika eller A-vitaminsyra.

En del av salvorna kan till en början irritera huden och man börjar därför ofta med svagare salvor som tvättas bort efter ett par timmar. Efterhand tål patienten starkare salvor som kan sitta kvar en längre tid.

Starkare mediciner

Om lokalbehandlingen efter 2-3 månader inte har hjälpt överväger man mediciner i tablettform. Likaså om aknen från början är väldigt aktiv.

Antibiotika

Antibiotika, främst tetracyklin, är en länge använd medicin mot akne. Vid akne tas antibiotika i kurer på 2 till 3, ibland upp till 6 månader. Antibiotika kan användas samtidigt som lokalbehandling.

Tetracyklin kan missfärga och missbilda tänder som ännu inte är färdigutvecklade och ges därför inte så länge barnets tänder växer. Tetracyklin ges inte åt barn under 12 år.

Tetracyklin förorsakar en viss ljuskänslighet och onödigt solande ska undvikas under kuren. Alla tetracyklinpreparat ger inte samma ljuskänslighet.

Tetracyklin får inte tas under graviditet och amning.

Tetracyklin brukar fungera bra på medelsvår akne och effekten sitta i åtminstone en tid efter att kuren har avslutats.

Hormoner

Hormonbehandling med antiandrogener och östrogener minskar talgproduktionen. I praktiken handlar det om vissa p-piller. Medicinen kan ges åt flickor och kvinnor som samtidigt vill ha ett preventivmedel.

Liksom med andra p-piller finns vissa kontraindikationer för denna hormonbehandling. Medicinen ska t.ex. inte tas om man har en benägenhet för blodproppar.

Isotretinoin

Isotretinoin, som är ett A-vitaminderivat, är den mest effektiva medicinen mot svår akne. Medicinen ger en hel del biverkningar, varav en del kan vara allvarliga. Den får endast skrivas ut av hudläkare.

Isotretinoin kan ge svåra fosterskador. Innan medicinen ges åt en flicka eller kvinna i fertil ålder görs därför ett graviditetstest.

Under hela behandlingen, en månad före och minst en månad efter måste ett pålitligt preventivmedel användas.

Åt kvinnor i fertil ålder ges endast en 30-dagars kur i taget, varefter följer ett nytt besök hos hudläkaren. Vid behov görs ett nytt graviditetstest innan kuren förnyas. Medicinen ska tas ut inom 7 dagar från det att receptet skrivits.

Isotretinoin kan skada levern och ge förhöjda blodfettsvärden. Före och under behandlingens gång tas därför blodprov där man kollar levervärden och fettvärden. Ibland måste behandlingen pga. av förhöjda värden avbrytas.

Psykiska problem, som depression och t.o.m. självmordstankar och -försök, har rapporterats av patienter som använt isotretinoin. Patienter som tidigare haft psykiska problem följs därför noga med. Samtidigt är man medveten om att svår akne i sig kan vara en orsak till depression.

Isotretinoin hämmar effektivt talgproduktionen. Den vanligaste biverkningen är därför torr hud och torra slemhinnor. Kontaktlinser ska inte användas under behandlingen. Håravfall kan förekomma.

Också andra biverkningar kan förekomma.

Solljus ska undvikas under behandlingen.

Tetracyklin och isotretinoin ska inte tas samtidigt, eftersom båda kan förorsaka ett förhöjt intrakraniellt tryck (trycket inne i skallen).

Medicinen ska heller inte kombineras med annan A-vitaminbehandling, pga. en viss risk för A-vitaminförgiftning.

Isotretinoin tas vanligen i mellan 4 och 6 månader. De allra flesta patienter får under denna tid hjälp mot sin akne och effekten sitter oftast i ett par år efter att kuren har avslutats.

Om besvären återkommer kan en ny kur ges. Ibland behövs 2-4 kurer innan patienten uppnått en ålder när talgproduktionen minskar av sig själv och problemet försvinner. Många patienter behöver dock inte mer än en kur, varefter åldern sköter resten.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

 • HPV och livmoderhalscancer

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Mässling

  Mässling är en potentiellt dödlig infektionssjukdom.

  Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig infektionssjukdom, som förorsakas av ett paramyxovirus. Idag har de flesta finländare skydd mot sjukdomen, tack vare MPR-vaccinet. Om man är ovaccinerad och misstänker att man har blivit smittad ska man kontakta sin hälsovårdscentral. Det samma gäller barn som bara har fått den första vaccinsprutan. Upp till en vecka efter smittotillfället kan man få vaccin eller antikroppar mot sjukdomen.

 • Stelkramp

  Trots modern sjukvård kan bakterien vara dödlig.

  Stelkramp (tetanus) är en infektionssjukdom som förorsakas av toxiner från bakterien Clostridium tetani. Trots modern sjukhusvård kan sjukdomen ha en dödlig utgång. Det bästa skyddet mot stelkramp är ett vaccin som är i kraft.

 • Laboratorieprov

  Förstå vad dina blodprov betyder.

  B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa