Hoppa till huvudinnehåll

Brandvarnare är billiga livförsäkringar

Brandmännen Anders Nordlund och Mattias Levälahti.
Brandmännen Anders Nordlund och Mattias Levälahti. Brandmännen Anders Nordlund och Mattias Levälahti. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund levälahti

Den här veckan uppmärksammas brandsäkerhetsveckan i Finland. Veckan avslutas på lördag 1 december med den första helnordiska brandvarnardagen.

Tanken är att via olika evenemang väcka allmänhetens intresse för brandsäkerhet.

Här hittar du de olika kampanjerna som ordnas under veckan. Till exempel kan du kolla var man ska placera brandvarnaren i sitt hus via sidan Piper det hos dig?

På webbplatsen och räddningsväsendets facebooksida publiceras också varje dag ett blogginlägg och ett pressmeddelande med brandsäkerhet som tema.

På måndag morgon besökte Ulrika Stagnäs-Lund Österbottens räddningsverk och fick tips av brandmännen Anders Nordlund och Mattias Levälahti.

Brandvarnare är en billig livförsäkring, men det gäller att ha den på rätt ställe.
- Den ska vara högt uppe, helst i taket. Det hjälper inte att ha den att ligga på en bänk eftersom värmen och röken stiger uppåt. Det är för sent när det en brandvarnare som ligger längre ner känner av rök, säger Nordlund.

Man ska ha en brandvarnare per 60 kvadratmeter i sitt hem.
- Om man inte har en någon annanstans så ha åtminstone en i sovrummet. Du kan kanske inte rädda några ägodelar, men hinner du i alla fall ut om det börjar brinna på natten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten