Hoppa till huvudinnehåll

Döden i bilder

arvi hanste
Arvi Hanste "Raikas tuuli" (1947) arvi hanste Bild: YLE/Marit Lindqvist arvi hanste

”Den där svarta fläcken i mitten – det slog mej genast att där är ju det svarta hålet: att vi inte vet varifrån vi kommer och vart vi är på väg. Att här är punkten, kärnan.” - så här säger Tiina Surakka, som är chef på vårdhemmet Pirkanmaan hoitokoti om Ulla Jokisalos fotoverk Tidsmaskin – ett fotografi som föreställer en stig i en tät granskog – tvärs över vägen ligger en fallen fura och strax över den finns ett svart hål.

Ulla Jokisalos fotoverk finns med på utställningen ”Döden i bilder” där utställningens kurator Sanna Sarva velat undersöka om och hur fotografier har en plats i den process som ett möte med döden innebär. Utställningen är en del av Sarvas examensarbete inom utbildningsprogrammet ”Konstkuratering och utställningspedagogik” vid Aalto-universitetet, och de utvalda fotografierna har Sarva diskuterat tillsammans med yrkesutbildade inom palliativ vård för att höra deras synpunkter på hur man kan använda sig av fotografiet i vårdens slutskede.

Utställningen ”Döden i bilder” kan man alltså se på Finlands fotografiska museum på Kabelfabriken i Helsingfors till och med den 6 januari. På utställningen finns verk av bl.a. Ulla Jokisalo, Ben Kaila, Hans Paul och Pentti Sammallahti.

Marit Lindqvist har besökt utställningen tillsammans med Sanna Sarva:

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje