Hoppa till huvudinnehåll

Minimalt med vatten i tornet i Ekenäs

Ekenäs vattentorn.
Ekenäs vattentorn. Bild: Yle/Fia Doepel vattentornet i ekenäs,Ekenäs


Platsundersökningen efter olyckan i Jyväskylä visar att vattentornet som rasade i Kangasvuori hade korrosionsskador. För att minska risken för olyckor i vattentornet i Ekenäs, som är av liknande modell som Jyväskylätornet, har Raseborgs vatten i dag ytterligare minskat på belastningen i vattentornet.

I den nedre kanten på Jyväskylätornet, den så kallade spännringen, visar armeringarna tecken på korrosion, visar platsundersökningen som utförts av Olycksutredningscentralen.

Centralen rekommenderar att man i motsvarande vattentorn runt om i landet minskar på belastningen genom att minska på den mängd vatten som finns i vattentornen.

Rekordliten mängd vatten i tornet

Vattenverkschef Tom Törnroos vid Raseborgs vatten säger att vattentornet i Ekenäs aldrig har varit på den här nivån förut.
Senast i dag minskade Raseborgs vatten belastningen i tornet med ungefär 160 ton vatten, berättar Törnroos.
– Nu är vi nere i ett minimum vad gäller vattenmängden i tornet.

Törnroos berättar att det nu finns ungefär 600-700 kubikmeter vatten i tornet.

Tom Törnroos, som har bekantat sig med vad platsundersökningen i Jyväskylä kom fram till, betonar att undersökningarna visar att det som hände i Jyväskylä är väldigt svårt att upptäcka vid en normal vattentornsgranskning.

Tornet i Ekenäs borde hålla än

Törnroos förklarar att det inte är beräkningsfel, utan tiden som har satt sina spår i vattentornet i Jyväskylä. Men han anser nog att vattentornet i Ekenäs, som är byggt 1977, borde hålla ett bra tag till.
– Nog ska en betongkonstruktion hålla längre än 35 år.
Men visst måste vi vara på vår vakt, och så småningom besluta vad vi gör för förstärkningar på våra torn, fortsätter Törnroos.

Utredningarna fortsätter

Olycksutredningscentralen fortsätter utreda olyckan i Jyväskylä. I utredningen fokuserar centralen på att klargöra huruvida den försvagade strukturen i spännringen var den enda orsaken till olyckan eller inte.

Raseborgs vatten väntar på de slutliga utredningsresultaten, men har nu intensiv kontakt med andra som har likadana vattentorn, enligt Törnroos.

Raseborgs vatten är med i samma offertrunda som Borgå då det gäller att skaffa en entreprenör som besiktigar tornen.

Enligt Törnroos vore det bästa att alla som nu har vattentorn i behov av åtgärder på grund av Jyväskyläolyckan anlitar samma entreprenör för besiktningen.

9.11.2012 Nät runt vattentornet i Ekenäs