Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsrevolt 2001: tårtning och demonstrationer i Göteborg

En tårta i ansiktet eller stora kravaller i samband med ett toppmöte. Markus Drake har deltagit i båda typernas demonstrationer. 2001 var han i Göteborg på EU-toppmötet för att protestera mot den politiska eliten. Men samma år kastade han också en tårta i ansiktet på Världsbankens chef James Wolfensohn.

Tårtning är en typ av attack där en tårta eller en paj kastas eller trycks upp i ansiktet på offret, ofta med politiska motiv. Att kasta en tårta i ansiktet är känt från gamla slapstickfilmer, t.ex. filmer med Helan och Halvan.

Att slänga en tårta i ansiktet på någon ger tv-publicitet. Det är en uppseendeväckande metod, men inte utmynnar i stora och våldsamma kravaller.

Tårtkastaren (Markus Drake) menar att man protesterar mot Världsbankens sätt att behandla u-länderna i fråga om skulder. Redaktören Anna Dönsberg ifrågasätter varför man då skall kasta en tårta just på James Wolfensohn, som försökt förändra situationen för många.

Demonstrationerna på EU-toppmötet i Göteborg skulle vara fredliga, för solidaritet, mot kapitalismen, mot multinationella företag, mot McDonalds. Men demonstrationerna hämtade också maskerade personer som slog sönder, rånade butiker och kastade sten. Och kravallpoliserna svarade med hårda metoder. Polisvåld och skjutande.

Gick något fel och i så fall vad? I Gogo får vi höra bl.a. Astrid Stenius och Markus Drake.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.